Minister Rouvoet moet zorgen voor meer pleeggezinnen in Rotterdam. Dat vindt Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks. De wachtlijst voor jeugdzorg in de regio Rotterdam is in de eerste vier maanden van dit jaar meer dan verdubbeld. De crisisopvang zit bomvol en kinderen stromen nauwelijks uit door het tekort aan pleeggezinnen.

Begin dit jaar stonden 68 kinderen langer dan negen weken op de wachtlijst voor dagbehandeling, voor opvang in een pleeggezin of voor opname in een tehuis. Vier maanden later was dat opgelopen tot 156 kinderen. Tweede Kamerlid Dibi noemt het ‘onwenselijk’ dat de wachtlijsten weer oplopen. Hij wil dat de minister voor Jeugd en Gezin bij de verdeling van het geld voor de jeugdopvang meer rekening houdt met de zwaarte van problemen in de grote steden. Hij heeft daarover Kamervragen gesteld aan demissionair minister Rouvoet.

Volgens Peter Pauli, directeur van Bureau Jeugdzorg Rotterdam, heeft het Rijk voor dit jaar zes miljoen euro minder beschikbaar gesteld. ‘Met minder geld is er ook minder aanbod van pleeggezinnen en zorg’, zegt hij in het Algemeen Dagblad. Sommige provincies financieren zelf extra bedden en pleeggezinnen, maar in Rotterdam is dat niet het geval. Daar komt nog bij dat hulpverleners in Rotterdam sneller geneigd zijn om kinderen bij Bureau Jeugdzorg aan te melden om nieuwe affaires rond laks optreden te voorkomen.

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (CDA) zegt dat extra geld voor jeugdzorg niet nodig is in Nederland. Hij is het wel eens met GroenLinks dat bij de verdeling van het budget meer rekening gehouden moet worden met de zwaarte van problemen in Rotterdam.