Rik Grashoff heeft vandaag in zijn laatste debat de raadsleden opgeroepen om te kiezen voor stabiel bestuur. Hij hekelde de hijgerige houding van de raad en de vele debatten over incidenten. ‘De natuurlijke traagheid van processen verhoudt zich niet met politiek, maar het is wel de realiteit van goed bestuur.’

In zijn afscheidstoespraak rekende Rik Grashoff af met de Rotterdamse kreet ‘geen woorden, maar daden’ en haalde hij als tegenhanger het klassieke spreekwoord ‘bezint eer ge begint’ van stal. ,,Is iets eenmaal politiek een hot item in deze stad, dan moet het vandaag worden opgelost. Die eeuwige roep om daadkracht doet een zwaar beroep op het bestuur en op het ambtenarenapparaat. Ik pleit daarentegen voor meer inhoudelijke politiek en minder inspelen op de hype. Goed bestuur is iets van de lange lijnen. Iets afmaken is ook een aspect van goed bestuur.”

Als er één beleidsterrein gebaat is bij politiek op de lange termijn, is dat volgens Grashoff wel het emancipatie -en participatiebeleid. Dankzij Grashoff volgen 22.000 Rotterdammers nu een inburgeringstraject. Het nieuwe college wil de eigen bijdrage echter weer invoeren, waardoor deelnemers honderden euro’s moeten neertellen. ,,Een financiële drempel zorgt voor lege klassen, terwijl we na jaren hard werken eindelijk de lokalen vol hebben”, aldus Grashoff. ,,Als door de herinvoering van de eigen bijdrage straks de klassen weer half leeg zijn, is dat voor het college een financiële zeperd en is de integratie in deze stad daar ook niet mee gediend.”

Het voeren van behoedzame politiek staat volgens Grashoff niet haaks op de Rotterdamse cultuur van aanpakken. ,,Daadkracht spreekt mij ook ontzettend aan. Besturen is een beetje als een pitbullterriër; je moet je erin vastbijten, de dossiers door elkaar schudden en oplossen wat op je bordje ligt. Besturen betekent ook dat je weet waar de rem en het gaspedaal zit. Maar als je geen rijvaardigheid hebt beland je tegen een boom. En ook als je roekeloos aan de slag gaat beland je in de gracht en bereik je niet je doel. Alleen debatteren over de kranten van vandaag helpt Rotterdam niet verder.”