Bewoners moeten eerder worden betrokken als in hun straat een opvanghuis komt voor bijvoorbeeld drugsverslaafden of daklozen. Dat vindt GroenLinks-raadslid Judith Bokhove. Nu worden bewoners pas geïnformeerd als de locatie in kannen en kruiken is.

De gemeenteraad van Rotterdam heeft criteria vastgesteld om te beoordelen waar nog een opvanghuis kan komen. Het is de bedoeling dat de voorzieningen gespreid worden over de stad. ,,Met de criteria in de hand zie je in één oogopslag waar opvang wenselijk of minder wenselijk is of zelfs afgebouwd moet worden”, zegt Judith Bokhove. ,,Spreiding van opvang over de stad is ontzettend goed, maar helaas is de praktijk tegelijkertijd dat bewoners pas iets te horen krijgen als er al een besluit is genomen. Dat past niet bij een transparant besluitvormingsproces.”

Bokhove wil dat bewoners alvast worden geïnformeerd voordat definitief wordt besloten over een locatie. ,,Huisvesting voor bijzondere doelgroepen ligt zeer gevoelig bij bewoners. Je moet tenminste voorkomen dat er boosheid of wantrouwen ontstaat over de openheid van het proces. Dan sta je meteen twee-nul achter in het creëren van draagvlak en in het betrekken van de omwonenden,” aldus Bokhove.

Openheid zorgt volgens Bokhove juist voor minder tegenstand. ,,De ervaring leert dat bewoners vertrouwen krijgen als ze kunnen meepraten over een plan. Op de plekken waar eenmaal maatschappelijke opvang zit, zie je meestal dat problemen uitblijven en dat de weerstand ook als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het is daarom des te beter om angst en wantrouwen niet onnodig te voeden door geheimzinnigheid en door het presenteren van voldongen feiten.” PvdA-wethouder Kriens wil het onderwerp nader bespreken in een commissievergadering en heeft geadviseerd om het voorstel van GroenLinks om die reden aan te houden.

Bekijk hier de bijdrage van Judith Bokhove aan de raad van 8 april.