Groenlinks, PvdA en D66 tekenen op maandag 12 april een coalitieakkoord voor de deelgemeente Noord. Het draagt de titel: ‘Hart voor Noord’, met als ondertitel: ‘sociaal, groen en progressief’. Het akkoord wordt donderdag 15 april aan de deelraad gepresenteerd, tijdens de installatie van het nieuwe bestuur.

GroenLinks kreeg op 3 maart bij de raadsverkiezingen in Noord 21,3 procent van de stemmen, maar won op vijf stemmen na net geen vijfde zetel. De PvdA heeft wel vijf zetels en D66 bezet drie van de negentien zetels in de deelraad.

In de vorige periode zat GroenLinks samen met de PvdA in het bestuur. Ahmed Harika blijft de komende vier jaar dagelijks bestuurder voor GroenLinks en krijgt de onderwerpen welzijn en zorg, kunst en cultuur, participatie en dienstverlening en wijkeconomie in zijn portefeuille. De PvdA levert de voorzitter en D66 levert een tweede bestuurder.

In het coalitieakkoord gaan de drie partijen uit van vier kernwaarden: open, optimistisch, inventief en solide. Er zijn ook speerpunten benoemd: groen, kwetsbare groepen, jeugd en jongeren, kunst en cultuur, publieksevenementen en initiatieven van bewoners. ‘Deze speerpunten zal de coalitie bij de aankomende bezuinigingen ontzien of er juist extra in investeren’, verklaart fractievoorzitter Amelie Veenstra. ‘Op Amsterdam Centrum na heeft GroenLinks in Noord de grootste aanhang van Nederland. We zijn ontzettend blij dat we daardoor onze positie in het bestuur nu kunnen verstevigen. We zullen onze kiezers niet teleurstellen.’

De leden van GroenLinks besluiten in een extra ledenvergadering over de coalitiedeelname.