Anneke Verwijs neemt vandaag officieel afscheid van de gemeenteraad van Rotterdam. De 68-jarige geboren Rotterdamse werd vier jaar geleden met voorkeursstemmen in de raad gekozen en werd snel daarna fractievoorzitter van GroenLinks in de Maasstad. Burgemeester Aboutaleb noemde Anneke Verwijs vandaag tijdens een speciale afscheidsraadsvergadering ‘behoedzaam en wijs’.

De laatste formele gemeenteraadsvergadering werd een dag eerder gehouden en ging over het onderzoek van de Commissie van de Geloofsbrieven over de stembusgang, waaraan Anneke Verwijs tot het laatste moment hard heeft meegewerkt. Achter de schermen noemde de gedegen en veel geprezen politica het Rotterdamse politieke bedrijf meermalen ‘een uitputtingsslag’. ,,Desondanks bleef ze haar taak als vertegenwoordiger zeer serieus, deugdelijk en vol overgave vervullen”, zegt raadslid Arno Bonte, die samen met Verwijs een tweekoppige fractie vormde.

Burgemeester Aboutaleb zei in zijn afscheidswoord aan Anneke dat niets was te merken van een generatiekloof, hoewel het oudste raadslid wel veel levenservaring en bijbehorende kwaliteiten meebracht: ,,Zij is behoedzaam, niet altijd op de voorgrond, maar wel altijd wijs”, sprak hij lovend. Verwijs zette zichzelf definitief op de kaart met haar methodiek om vrouwenparticipatie te bevorderen en met haar succesvolle initiatief voor meidenvilla’s in de stad.

De GroenLinks-fractievoorzitster hield zich in de gemeenteraad bezig met de onderwerpen bestuur, financiën, gezondheid, maatschappelijke opvang, participatie en veiligheid. Op de achtergrond deed ze ook de onderwerpen jongeren, onderwijs en cultuur. Burgemeester Aboutaleb: ,,Anneke is groot voorstander van een integrale aanpak op verschillende terreinen en ze weet als geen ander dwarsverbanden te leggen. Op het onderwerp cameratoezicht was zij zeer vasthoudend en principieel. Ze begon er keer op keer over en dat is zeer te prijzen.”