De onregelmatigheden tijdens de verkiezingen in Rotterdam zijn te beperkt geweest om van invloed te zijn op de zetelverdeling. Dat concludeert de Commissie tot Onderzoek van de Geloofsbrieven deze week na uitvoerig onderzoek. Nieuwe verkiezingen zijn daarom niet nodig. GroenLinks sprak in het debat over het onderzoeksrapport over ‘opgeklopt wantrouwen’ door Leefbaar Rotterdam.

In het slechts denkbare scenario zijn op een totaal aantal stemmen van 222.842 maximaal 2.040 ongeldige stemmen meegeteld, blijkt uit het onderzoek. De meeste onregelmatigheden bestaan uit kiezers die uit naïviteit met meer personen tegelijk in een hokje hebben gestemd. ,,Het aantal mogelijk verkeerd uitgebrachte stemmen kan op zichzelf de voorsprong van de PvdA op Leefbaar Rotterdam niet hebben veroorzaakt”, zegt Arno Bonte van GroenLinks. ,,De uitslag is dus onomstreden en vanaf nu kunnen we weer aan de slag om Rotterdam te gaan besturen.”

Volgens Bonte is de ophef van de afgelopen weken over de verkiezingen wel schadelijk geweest. ,,Niets is slechter voor het vertrouwen in de democratie dan twijfel over de rechtmatigheid van de verkiezingsuitslag. Het opgeklopte wantrouwen is in grote mate gevoed door een politieke partij die klaarblijkelijk zijn verlies van deze verkiezingen niet kon verkroppen", aldus Bonte. ,,Een minuut na de bekendmaking van de uitslag stond Marco Pastors meteen te verkondigen dat er duizenden incidenten hadden plaatsgevonden. Op basis van die uitspraak is er in een periode van één week enorme onrust ontstaan onder de kiezers.”

Bonte roemde tijdens het debat het besluit van burgemeester Aboutaleb om de stemmen te hertellen. Daaruit kwam de PvdA wederom als grootste uit de bus, zelfs met een iets grotere voorsprong op Leefbaar Rotterdam dan uit de eerste telling bleek. ,,Wij zijn blij dat alle meldingen over incidenten nu ook stuk voor stuk zijn onderzocht en dat de onderste steen boven is gekomen. Ik zou het sjiek vinden als Leefbaar Rotterdam, die woorden heeft gebezigd als ‘bananenrepubliek’ en ‘de democratie is in het hart geraakt’ eerlijk zou toegeven dat de zeepbel nu definitief is doorgeprikt.”