Groenlinks heeft in Rotterdam in totaal zes zetels gewonnen. In de gemeenteraad krijgt de partij een derde zetel. De partij won drie hele procentpunten en ging van 4,3 naar 7,3 procent van de stemmen. In de deelgemeenten won GroenLinks vijf extra zetels. ,,Dit is een enorme opsteker en een beloning voor de afgelopen vier jaar”, zegt lijsttrekker Arno Bonte. ,,Ik wil al onze kiezers hartelijk bedanken voor hun steun."

Groenlinks won extra zetels in de deelgemeenten Centrum (van één naar twee), Feijenoord (van één naar twee), Noord (van drie naar vier) en in Prins-Alexander (van één naar twee). In Delfshaven ging GroenLinks zelfs van drie naar vijf zetels. In IJsselmonde (één), Kralingen-Crooswijk (één), Hillegersberg-Schiebroek (twee) en in Overschie (twee) bleef het zetelaantal gelijk. Allleen in de deelgemeente Charlois verloor de partij licht en moet GroenLinks één zetel inleveren. In totaal heeft GroenLinks nu 22 zetels in de deelraden, een winst van vijf.

In de Rotterdamse gemeenteraad heeft GroenLinks ruim een derde zetel erbij gewonnen. Met 3800 voorkeursstemmen krijgt Judith Bokhove (nummer vier op de lijst) haar raadszetel op eigen kracht. Dat betekent dat de nummer drie op de stedelijke lijst, Jos van Eijk, zijn zetel niet kan innemen. Hij is wel gekozen in IJsselmonde. Lijsttrekker Arno Bonte kreeg bijna zevenduizend voorkeursstemmen. Nourdin el Ouali, de nummer twee, behaalde bijna duizend stemmen. In totaal hebben 16.099 kiezers stedelijk op GroenLinks gestemd.

De progressieve partijen hebben nu samen een kleine meerderheid in de Rotterdamse raad. ,,Met deze mooie uitslag is de kans groot dat GroenLinks in meer deelgemeenten gaat besturen”, zegt lijsttrekker Arno Bonte. ,,We hebben in de afgelopen vier jaar in vijf deelgemeenten én in de stad al laten zien dat Groenlinks een betrouwbare coalitiepartner is en dat wij tegelijk onze ideeën over een sociale en duurzame wereldstad kunnen waarmaken. Dat smaakt naar meer.”

Bekijk hier de lijst van gekozen (deel-)raadsleden van GroenLinks.