Op de Rotterdamse stempassen staat dat kiezers in alle stemlokalen in Rotterdam terecht kunnen. Nergens staat vermeld dat een stem voor de deelraad uitgebracht moet worden binnen de deelgemeente. GroenLinks wil dat burgemeester Aboutaleb met spoed aan Rotterdamse kiezers duidelijk maakt wat de regels zijn.

Op de stempas staat niets over de beperking voor het stemmen voor de deelraad. Op de achterzijde van de pas staat informatie over het afgeven van een volmacht, maar ook daarbij staat niet genoemd dat de gemachtigde moet stemmen in de deelgemeente van de volmachtgever.

Rotterdam heeft een aantal centrale stemlokalen ingericht, bijvoorbeeld op het centraal station. ,,Wij denken dat een aantal mensen verrast zal zijn bij het stembureau en ter plekke besluit om dan maar alleen een stem uit te brengen voor de gemeenteraad”, zegt GroenLinks-lijsttrekker Arno Bonte. ,,Het kan natuurlijk ook gebeuren dat gemachtigden niet de moeite nemen om alsnog naar een stembureau in een andere deelgemeente te gaan om daar voor de volmachtgever te stemmen. Daardoor gaan stemmen verloren en daalt de opkomst.”

Bonte wil dat het college gaat onderzoeken of bij de volgende raadsverkiezingen kiezers in heel Rotterdam kunnen stemmen voor hun deelgemeente. ,,Dat is organisatorisch wel even passen en meten, maar alleen met zo’n systeem nemen we de deelraden oprecht serieus als democratisch orgaan. Nu zijn zij gewoon vergeten op de stemkaart en dát mag in ieder geval nooit meer gebeuren.”