Populieren, zoals die langs de A16, mogen in de toekomst niet meer zonder vergunning gekapt worden. Dat staat in de APV-wijziging die GroenLinks morgen indient. 'Voor alle bomen moet je een kapvergunning aanvragen in Rotterdam, maar dat geldt niet voor populieren die dichter dan 10 meter langs de weg staan. Dat moet veranderen', zegt lijsttrekker Arno Bonte.

GroenLinks probeert al maanden de kap van bijna 300 populieren in een groenstrook tussen de A16 en de wijken Het Lage Land en Prinsenland te voorkomen. Rijkswaterstaat is inmiddels beginnen met het kappen van de populieren. Afgelopen weekeind voerde lijsttrekker Arno Bonte samen met buurtbewoners actie tegen de houtkap.

'Omdat de populieren binnen een afstand van tien meter vanaf het talud staan, kunnen ze zonder vergunning worden gekapt. Het zijn gezonde bomen die nog zeker veertig jaar mee kunnen bij goed onderhoud', zegt Bonte. 'De uitzonderingspositie voor populieren is historisch zo gegroeid, omdat het van oudsher ging om productiebomen. Dat is nu anders. Het aantal populieren en wilgen loopt al jarenlang terug in Nederland. Het gevolg van de oude regels is onnodige kaalslag en daar moet een einde aan komen.'