Buurtbewoners en actievoerders van GroenLinks zijn er zaterdag weer in geslaagd de kap van 300 populieren langs de A16 in Rotterdam tegen te houden. Vrijdagmiddag wisten ze de graafmachines en kettingzagen ook al met succes te bedwingen. Van de 300 populieren zijn er 25 gekapt, de rest staat nog overeind.

Rijkswaterstaat is om 4:45 uur zaterdagochtend begonnen met de kap van 300 populieren aan de oostkant van de A16. De actievoerders, waaronder de Rotterdamse GroenLinks-lijsttrekker Arno Bonte, vormden een menselijk schild om de bomen te beschermen. Bonte vindt de kap doodzonde. 'De populieren dempen het geluid van de snelweg en zuiveren de lucht. Straks komen de bewoners in de herrie en de stank te zitten.' Hij twijfelt ook aan de noodzaak van de kap. 'De populieren zijn nog maar 40 jaar oud, terwijl ze makkelijk 80 jaar kunnen worden. Met simpel bijsnoeien had Rijkswaterstaat hetzelfde resultaat kunnen bereiken, maar ze kiezen helaas voor de goedkoopste oplossing.'

Omstreeks 10:00 uur zaterdagmorgen slaagden de actievoerders erin op het talud van de snelweg A16 te komen en de bomen te beschermen. Omstreekt 11:00 uur besloten de houthakkers de werkzaamheden definitief te staken en reden de graafmachines van het talud af. Van de 300 populieren zijn er 25 gekapt, de rest staat nog overeind. Buurtbewoners hebben een piketdienst ingesteld. Zodra de kapactiviteiten weer dreigen te beginnen wordt de actie voor het behoud van de populieren voortgezet.