Rotterdam gaat 50.000 huishoudens verwarmen met overtollige warmte uit de afvalinstallatie in Rozenburg. Dat heeft de gemeenteraad van Rotterdam donderdag unaniem besloten. Door aansluiting van woningen op de restwarmte is minder aardgas nodig, wat leidt tot een beperking van de uitstoot van CO2.

Met het verbranden van één zak huisvuil kunnen bewoners zeven keer douchen. De warmtelevering begint in 2012. In de oorspronkelijke plannen zou de restwarmte van de afvalverbrandingsinstallatie aan de Brielselaan in Rotterdam worden gebruikt, maar afval- en milieubedrijf Van Gansewinkel Groep besloot deze installatie te sluiten. De Rotterdamse GroenLinks-wethouder Rik Grashoff kiest er nu voor om de restwarmte van de afvalverbrandingsinstallatie in Rozenburg te gebruiken.

De gemeente is samen met E.ON aandeelhouder in het nieuwe warmtebedrijf en stopt 38 miljoen euro in het bedrijf. Grashoff is blij met de steun in de gemeenteraad. ,,De Rotterdamse haven biedt veel mogelijkheden voor verduurzaming en die moeten we allemaal grijpen. Het Warmtebedrijf levert alvast een substantiële bijdrage."