Wethouder Rik Grashoff (GroenLinks) wil een nieuw depot voor de kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum kampt al jaren met kwetsbare depots die regelmatig te lijden hebben van wateroverlast. Grashoff zei dit bij de opening van de tentoonstelling Binnenste Buiten in de Kunsthal. Een deel van de museumcollectie wordt hier tijdelijk getoond tijdens werkzaamheden aan de huidige depots.

Om de veiligheid van de verzameling, met een waarde van vele miljarden, permanent te waarborgen is met spoed een nieuw depot nodig. Het college heeft 23 miljoen gereserveerd om binnen vijf jaar een nieuw depot te realiseren.

De depots van Museum Boijmans Van Beuningen voldoen al jaren niet meer aan de eisen. Regenbuien zorgen in toenemende mate voor water- en vochtoverlast. Dit vormt een ernstige bedreiging voor de kunstcollectie van het museum, die voor het grootste deel eigendom is van de gemeente. Wethouder Rik Grashoff noemde het depotprobleem van Museum Boijmans Van Beuningen één van de meest urgente vraagstukken van Rotterdam. De staat van de depots is nu zo slecht dat de Raad van Toezicht van het museum afgelopen januari aangaf de verantwoordelijkheid voor de staat van de collectie niet langer te kunnen dragen, en deze teruggaf aan de gemeente Rotterdam.

Met de renovatiewerkzaamheden aan de huidige depots is een eerste stap gezet om de miljardencollectie voor toekomstige generaties veilig te stellen. De kunstschatten van de stad Rotterdam zijn internationaal gezien van grote waarde. De maatregelen voor de renovatie van het bestaande depot onder het museum, en het voorbereidend onderzoek voor de realisatie van het nieuwe kunstdepot van Museum Boijmans Van Beuningen, zijn inmiddels gestart.