De Rotterdamse theaters gaan de komende twee jaar flink energie besparen en hun bezoekers informeren over klimaatverandering. De Rotterdamse theatersector is de eerste groep kunstinstellingen in de wereld die concrete afspraken maakt over het formuleren en behalen van klimaatdoelstellingen.

GroenLinks-wethouder Rik Grashoff heeft deze week afspraken gemaakt over energiebesparing met dertien theaters, waaronder de Rotterdamse Schouwburg, het Luxor Theater, Lantaren/Venster en Congreszaal de Doelen. Bert Determann van de Schouwburg zegt dat er weinig tijd nodig was voor het akkoord. ,,We willen niet alleen een mening hebben over de opwarming van de aarde, maar er ook echt mee aan de slag gaan. Intern, maar ook in de communicatie naar het publiek. Denk aan fietsparkeren, korting aan mensen die met het openbaar vervoer komen en voorstellingen over klimaatveranderingen. Er zijn kansen te over."

Gerrit Timmers van het Onafhankelijk Toneel zegt dat de samenwerking met de gemeente absoluut nodig is om de ambities waar te maken. ,,Wij hebben bij de nieuwbouw een groen dak en slimme verwarming aangelegd. En toen was het geld op. Kleine dingen doen we wel, maar grote dingen kunnen we niet zonder de gemeente en het OBR."

Wethouder Rik Grashoff is verheugd dat hij zijn portefeuilles cultuur én milieu aan elkaar heeft kunnen koppelen. ,,Het lijken soms volstrekt gescheiden werelden. Maar ik moet mijn ongelijk erkennen. Het is ontzettend goed om te merken dat de betrokkenheid en belangstelling vanuit de cultuurwereld bij klimaatverandering zoveel groter is dan ik in mijn sombere momenten had gedacht."