Rotterdamse standbeelden zijn afgelopen zondag warm aangekleed. Zo kreeg het beeld van Erasmus een dikke sjaal, evenals de beelden van Fanny Blankers-Koen en Bep van Klaveren. GroenLinks wil met de actie aandacht vragen voor de stijgende energiekosten en de slechte isolatie van veel huurwoningen.

In Rotterdam zijn ongeveer tien standbeelden aangekleed. ,,Met de actie willen we aandacht vragen voor de slecht geïsoleerde huizen in de stad. Als corporaties niet snel aan de slag gaan met het verbeteren van de woningen in Rotterdam, betalen mensen over tien jaar meer aan hun energierekening dan aan huur en zitten zij letterlijk in de kou”, zegt raadslid Arno Bonte. De partij komt komende week met een voorstel om de energiekosten te verlagen en tegelijk de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en isolatie te stimuleren.

GroenLinks wil dat de woningbouwcorporaties in de komende jaren fors gaan investeren in isolatieprogramma’s en in het plaatsen van bijvoorbeeld zonnecellen en warmtepompen. ,,De olievoorraden raken langzaam uitgeput. Dat betekent dat de prijs voor energie onherroepelijk omhoog gaat, daarover zijn alle energiedeskundigen het eens. Als we niets doen aan energiebesparing, lopen de kosten voor huishoudens enorm uit de klauwen en ontstaat een nieuwe sociale kloof tussen mensen die wel energie kunnen betalen en mensen die de was weer met de hand moeten doen. De energiecrisis gaat over armoede en sociaal beleid, niet alleen over klimaatverandering. Corporaties zijn het aan hun stand verplicht om de woonlasten van hun huurders niet uit de pan te laten stijgen. Actie is hard nodig.”