Wethouder Rik Grashoff besteedt volgend jaar 1,2 miljoen euro extra aan cultuur. Het bedrag moet de nijpende geldproblemen bij een aantal culturele instellingen in de stad oplossen.

In totaal is er 2,6 miljoen extra voor de instellingen. Naast het hogere budget voor cultuur is er 1,3 miljoen gevonden binnen de begroting.

Het college kiest ervoor om de structureel gesubsidieerde instellingen ongemoeid te laten en juist daar extra te investeren. De financiële problemen bij de instellingen zijn divers. Het gaat om kosten voor regulier onderhoud en vervanging bij de Rotterdamse Schouwburg en Theater Zuidplein, om tekorten op personeelskosten bij de SKVR en om financiering van radiozender Funx. De komst van jeugdtheater Max naar Rotterdam en de voortzetting van programmering in het Oude Luxor kosten ook meer geld. Verder spelen er exploitatieproblemen bij CAR (Watt/Waterfront), de Kunsthal, het Nederlands Foto Museum, Lantaren/Venster, IFFR en de Stichting Nieuwe Rotterdamse Cultuur (cultuurscouts).

Om de knelpunten op te lossen wordt ruim 1,3 miljoen verschoven. Zo wil het college tien procent ombuigen op het internationale cultuurbeleid en twintig procent op Kosmopolis en Music Matters. Ook Urban Culture, Rotterdam Festivals, de RRKC en de dienst Kunst en Cultuur leveren geld in.

Raadslid Arno Bonte is zeer tevreden. ,,We hebben extra geld voor cultuur en dat is geweldig in deze tijden. Bij de festivals bezuinigen we op een budget van 7 miljoen euro slechts 175.000. Het is helemaal niet erg om eens kritisch te kijken naar de programmering van de festivals en daarin duidelijke keuzes te maken. Wat ons betreft verdwijnt Bavaira City Racing van de kalender. De Dance Parade is eigenlijk een reclamekaravaan voor danceclubs. Daaraan kunnen de sponsoren best wat meer bijdragen.”