Aan de Bergse Achterplas in Hillegersberg mag tot zestien meter hoogte worden gebouwd. Dat heeft de gemeenteraad vandaag besloten. Een voorstel van GroenLinks om de bouwhoogte aan het water te beperken tot maximaal elf meter kreeg geen meerderheid.

Het bouwplan voor drie woontorens aan de waterplas is omstreden. Bewoners van Hillegersberg vinden dat de torens het dorpse en groene karakter van het gebied aantasten. Nu is het gebied nog vrij toegankelijk en zit er horeca op de locatie waar de woontorens moeten komen.

GroenLinks wil dat de gebouwen lager blijven dan de boomtoppen; elf meter in plaats van de geplande zestien meter. Ook moet er horeca blijven in de nieuwbouw, zodat iedereen kan blijven genieten van het uitzicht. Het voorstel van GroenLinks kreeg steun van zes partijen in de raad. De horeca keert terug, maar de PvdA en een groot aantal raadsleden van Leefbaar Rotterdam willen wel extra bouwlagen. Daarmee was het voorstel van GroenLinks van tafel.

Raadslid Arno Bonte: ,,Leefbaar is een populistische partij die zegt voor de belangen van de burgers op te komen. Ik vraag nu aan Marco Pastors voor welke belangen hij opkomt; voor de belangen van inwoners of voor de belangen van de projectontwikkelaars."

Bekijk hier het debat in de gemeenteraad.