Rotterdammers die hun grauwe straat op willen fleuren met één of meer bomen, kunnen dat vanaf vandaag laten weten via internet. Op de website wensbomen.nl kunnen boomliefhebbers met één muisklik een boom planten op de kaart van Rotterdam. De boomwensen komen terecht bij de dienst gemeentewerken, die verantwoordelijk is voor het bomenbestand.

De site is een initiatief van GroenLinks-raadslid Arno Bonte. Hij zet zich al langer in voor meer groen in versteende stadsstraten. "Bomen zijn goed voor de gezondheid. Mensen worden er vrolijk van en de bladeren zuiveren de lucht. Ook zorgen bomen voor verkoeling in de zomer."

Vorig jaar stemde de gemeenteraad voor een voorstel van GroenLinks om in het jaar 2009 tenminste 2009 nieuwe bomen te planten. De dienst gemeentewerken heeft van dat aantal tot nu toe echter nog maar 200 bomen gerealiseerd. "Terwijl veel meer mensen zitten te springen om een boom voor de deur", zegt Bonte. "Met de website laten we zien op welke plekken Rotterdammers behoefte hebben aan nieuwe bomen. Gemeentewerken kan er dan gelijk de graafmachine op af sturen."

Op www.wensbomen.nl kunnen boomliefhebbers een keus maken tussen naaldbomen, loofbomen, klimbomen en fruitbomen. Elk type heeft zijn eigen voordelen. Zo blijven naaldbomen groen in de winter en kan je van fruitbomen verse appels, kersen of perziken plukken. Of de boomwens wordt ingewilligd hangt onder andere af van de geschikheid van de grond en of er op de gewenste locatie geen kabels of leidingen onder de staat liggen. Als de voorkeurslocatie niet geschikt is, zal GroenLinks er bij gemeentewerken op aandringen om met de aanvrager naar een alternatieve plek te zoeken.

Bekijk Het 100.000 Bomenplan van GroenLinks Rotterdam.