De politie moet stoppen met het registeren van alle passerende auto’s op vijf plekken in Rotterdam. Dat vindt de fractie van GroenLinks. De kentekens worden vier maanden bewaard en dat is in strijd met de wet.

In augustus werd bekend dat de politie Rotterdam-Rijnmond sinds april dit jaar op vijf plekken in Rotterdam de kentekens van alle passerende auto’s fotografeert met vaste camera’s. De nummerborden worden vergeleken met politiebestanden, waardoor bijvoorbeeld kan worden vastgesteld of beruchte hooligans Rotterdam binnenrijden. De politie wil de gegevens daarna bewaren om misdrijven op te lossen die op het moment van het vastleggen van de kentekens nog niet bekend zijn.

GroenLinks ziet haken en ogen. Het vastleggen van kentekens is niet bij wet geregeld en de minister van Justitie heeft nog geen standpunt ingenomen. ,,We investeren nu in een systeem dat juridisch nog niet is uitgekristalliseerd”, zegt fractievoorzitter Anneke Verwijs. ,,Bovendien mogen de nummerplaten niet worden bewaard van mensen die niets verkeerd hebben gedaan. Je kunt je ook afvragen of het feit dat een auto op de dag van een bepaalde moord in de Maastunnel reed, een nuttig bewijsstuk is bij de rechter.”

Volgens het College bescherming persoonsgegevens (CBP) mogen kentekens wel worden bewaard als deze een relatie hebben met voertuigen of personen de gesignaleerd staan bij de politie. Voor de vergelijkingsbestanden geldt wel dat de kwaliteit van de gegevens goed moet zijn: actueel, juist en niet bovenmatig. ,,We willen daarom de garantie dat alle legaal opgeslagen gegevens niet gestolen kunnen worden en mensen geen misbruik kunnen maken van de informatie.”