Dinsdag hebben de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam besloten om de werkzaamheden van Tariq Ramadan per direct te beëindigen. Reden is het discussieprogramma dat Tariq Ramadan maakt voor de Iraanse televisiezender Press TV. De gemeente en de universiteit vinden dat onverenigbaar met zijn beide functies in Rotterdam.

Tariq Ramadan presenteert het televisieprogramma Islam & Life op Press TV, een zender die wordt gefinancierd door de Iraanse regering. Het buitensporig geweld van de Iraanse regering tegen demonstranten, in juni, was aanleiding voor een aantal journalisten om hun banden met de zender te verbreken. Tariq Ramadan heeft daar niet voor gekozen en is ook niet bereid dat alsnog te doen. Het college van B&W en het college van bestuur van de Erasmus Universiteit hebben daarop besloten zijn werkzaamheden voor Rotterdam stop te zetten.

De GroenLinks-fractie betreurt dat deze stap gezet moest worden, maar ziet het als een onvermijdelijk besluit. ,,Ramadan heeft zich met zijn dienstverband bij Press TV onvoldoende rekenschap gegeven van gevoelens die dat in Rotterdam en daarbuiten kon oproepen. Dat klemt temeer omdat hij zijn dienstverband met Press TV heeft voortgezet toen na de verkiezingen in Iran de autoriteiten in dat land de vrijheid van meningsuiting zeer ernstig gingen onderdrukken", zegt fractievoorzitter Anneke Verwijs.

Het besluit om de werkzaamheden van Ramadan te stoppen laat onverlet dat GroenLinks veel waardering heeft voor de bijdrage die Ramadan in Rotterdam heeft geleverd. Verwijs: ,,We hebben ons altijd verzet tegen onterechte verdachtmakingen en tegen de islamofobe hetze die er tegen hem is gevoerd. In de afgelopen tweeënhalf jaar heeft Ramadan op een bevlogen manier invulling gegeven aan zijn beide functies in Rotterdam. Zijn inzet werd door zijn vele toehoorders en gespreksgenoten als inspirerend ervaren. We hopen dat het dialoogprogramma, dat door Ramadan is voorbereid, in de komende maanden verder zijn beslag zal krijgen."

GroenLinks Rotterdam houdt een extra ALV over Tariq Ramadan. Meer informatie leest u hier.