Het moet huiseigenaren makkelijker worden gemaakt om energie te besparen. Dat vindt het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte. Hij presenteert vandaag een plan voor een klimaatlening, waarmee Rotterdammers tegen een lage rente geld van de gemeente kunnen lenen voor het energiezuinig maken van hun woning of de aanschaf van een zonneboiler.

Rotterdam wil tot 2025 de uitstoot van CO2 met 50 procent verminderen. Die doelstelling dreigt in gevaar te komen omdat huiseigenaren het massaal af laten weten om energiebesparingsmaatregelen te nemen. ,,Logisch", zegt Bonte. ,,De meeste mensen hebben het geld niet zomaar op de plank liggen. En door de vaste kosten voor het afsluiten van een hypotheek is het niet aantrekkelijk om voor een klein bedrag bij de bank aan te kloppen." Toch verdient een investering in woningisolatie of duurzame energie zichzelf op termijn bijna altijd terug. Daarom wil GroenLinks woningeigenaren te hulp schieten met een gemeentelijke klimaatlening.

In het plan van GroenLinks kunnen particulieren maximaal 15 duizend euro bij de gemeente lenen voor energiebesparende maatregelen tegen een rente van 3,1 procent. De lening kan onder andere worden besteed aan het isoleren van de woning, de aanschaf van een zonneboiler of het plaatsen van een kleine windturbine op het dak. Per woning kan daarmee gemiddeld 60 procent op de energierekening worden bespaard. ,,En bijkomend voordeel is dat met deze maatregel de werkgelegendheid in de bouw- en isolatiebranche in deze moeilijke tijden een forse impuls krijgt."