Toeristenbussen moeten goed kunnen parkeren in het centrum van Rotterdam en bij het Centraal Station. Daarom moeten er meer parkeerplaatsen komen, bijvoorbeeld in het Museumkwartier of aan de Boompjes, vindt GroenLinks-raadslid Arno Bonte.

Rotterdam trekt jaarlijks zo’n 17 miljoen toeristen. Een deel van hen komt per touring car naar Rotterdam. ,,De bussen moeten toeristen makkelijk kunnen afzetten bij attracties en de chauffeur moet vervolgens goed kunnen parkeren, het liefst zonder veel kilometers te maken in het toch al drukke stadsverkeer”, zegt Bonte.

In Rotterdam is nu weinig parkeergelegenheid voor bussen. Daarnaast dreigen de bestaande twintig parkeerplekken op het Willemsplein - aan de voet van de Erasmusbrug - gehalveerd of geschrapt te worden. Het museumkwartier is nu al moeilijk te bereiken voor bussen en hetzelfde geldt voor historisch Delfshaven. Ook bij het Centraal Station is geen rekening gehouden met busparkeren, terwijl passagiers vaak per trein naar de bus reizen als zij bijvoorbeeld op vakantie gaan met de bus.

,,Busvervoer is een relatief efficiënte en milieuvriendelijke manier om grote aantallen toeristen naar Rotterdam te brengen. Daarom zou het geen slecht idee zijn om op cruciale toeristische plekken in de stad busparkeervakken te creëren”, aldus Bonte. Ook wil Bonte graag dat buiten het centrum busparkeerplaatsen worden aangelegd bij haltes van hoogfrequent openbaar vervoer, zodat reizigers snel naar het centrum kunnen reizen.