GroenLinks wil dat kerstcircus Ahoy vanaf volgend jaar geen gebruik meer maakt van wilde dieren, zoals leeuwen, tijgers en olifanten. Raadslid Arno Bonte zal daartoe een voorstel doen tot aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Gedomesticeerde diersoorten, zoals honden en paarden, mogen nog wel worden gebruikt, maar daarvoor moeten strengere welzijnseisen gaan gelden.

Volgens Bonte hebben vooral wilde dieren het zwaar te verduren in het circus. ,,Het kerstcircus is voor ons een leuk uitje, maar voor tijgers en leeuwen is het een kwelling. Het gebrek aan ruimte, de eindeloze transporten en het gebruik van fysiek geweld bij het aanleren van kunstjes, bezorgen veel circusdieren een continue staat van stress."

Honden en paarden zijn beter toegerust op het circusbestaan. Deze dieren zijn in staat kunstjes te leren door middel van beloning in plaats van bestraffing. Bonte wil het gebruik van de zogenaamde gedomesticeerde dieren dan ook niet verbieden, maar hij wil wel strengere normen op het gebied van huisvesting en transport en een verbod op het gebruik van fysiek geweld. "Op dit moment worden er helemaal geen dierenwelzijnseisen gesteld bij het verlenen van een circusvergunning. Dat is niet meer van deze tijd. Het vermaak van mensen mag niet ten koste gaan van het welzijn van dieren."