Een krappe meerderheid van de gemeenteraad heeft de komst van het Urban Podium in de Maassilo weggestemd. PvdA-raadslid Motta steunde een motie van Leefbaar Rotterdam om het Urban Podium te dwarsbomen.

Directe aanleiding voor de motie is een wijziging van het oorspronkelijke plan. De organisatie van het podium voor straatcultuur was tot de conclusie gekomen dat de ruimte de helft kleiner kan. De rest van het gebouw zou dan ter beschikking komen voor andere gebruikers, waarvoor volgens wethouder Rik Grashoff belangstelling is. Het oorspronkelijke budget van 11 miljoen euro zou niet worden overschreden. Het podium zou wel pas in 2010 open gaan, een jaar later dan gepland.

Rik Grashoff waarschuwde de raad dat stoppen met het podium betekent dat bijna drie miljoen euro wordt weggegooid. Ook staan de jongeren met lege handen. Grashoff: ,,De bouw was vertraagd. Dat vind ik jammer en dat is niet de bedoeling geweest. Voor al het overige liep het hartstikke goed met de voorbereidingen en het opstarten van het Urban Podium. Er ligt een goed verbouwingsplan en de activiteiten gingen elders in de stad verder. Het budget daarvoor was er gewoon.”

Een deel van de oppositie pleitte tijdens het debat nog voor een andere locatie. Volgens de wethouder is er geen betere locatie beschikbaar. ,,De Maassilo is en was een plek met de juiste stedelijke sfeer. Er was één kritiekpunt; het pand was te groot, maar we konden het wel tegen goede voorwaarden verwerven. Met een betere verbouwing en verhuur van de rest van het gebouw konden we binnen het budget van 11 miljoen blijven. Ik heb gewoon het raadsbesluit van destijds uitgevoerd. De wijzigingen van het plan waren verbeteringen.”