Politie en justitie mogen op geen enkele manier toegang hebben tot informatie uit de zogenoemde ‘zorgcoördinatiedossiers’ over risicokinderen. Dat heeft GroenLinks gezegd in een debat over het Elektronisch Kinddossier en de zorgdossiers.

Het zorgdossier is een nieuw middel om de samenwerking tussen hulpverleners te verbeteren. Relevante informatie uit dossiers van verschillende instanties worden samengevoegd in het zorgdossier. Een regisseur coördineert vervolgens de hulp aan deze risicokinderen, zodat hulpverleners niet langer langs elkaar heen werken.

GroenLinks steunt de komst van het zorgdossier, maar wil wel garanties dat de politie op geen enkele manier toegang heeft tot de informatie. De politie zit soms met hulpverleners aan tafel en als informatie uit het dossier in een coördinatieoverleg wordt besproken, heeft de politie indirect alsnog inzage. ,,Dat is onwenselijk en bovendien in strijd met regelgeving,” zegt burgerraadslid Nadya van Putten.

Ze heeft in de commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur ook gevraagd welke instantie straks gaat controleren of hulpverleners enkel dossiers raadplegen als dat nodig is voor hun taakuitoefening. ,,Ook moet er een garantie komen dat ouders en jongeren foutieve informatie kunnen inzien, corrigeren en verwijderen. En we moeten niet alleen die rechten vastleggen, maar ook de procedurele kant van zo’n verzoek beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan een neutraal advies van een derde professional.”