De nieuwe locatie voor het Uitzetcentrum bij Rotterdam Airport is ongeschikt, vinden GroenLinks en SP. Het nieuwe uitzetcentrum komt op een afstand van 400 meter van de start- en landingsbanen en 200 meter van de taxibaan. Zo'n 60 keer per dag is er sprake van een flinke geluidsbelasting.

Het detentiecentrum moet plaats bieden aan 570 uitgeprocedeerde asielzoekers. GroenLinks en de SP willen van het college weten waarom de gevangenis zo dichtbij de start- en landingsbaan moet komen, terwijl in het gebied rond het vliegveld nota bene beperkingen gelden voor werknemers en er ook geen woningen gebouwd mogen worden. Fractievoorzitter Anneke Verwijs: ,,Het lijkt erop dat de overheid mensen zonder verblijfsstatus anders behandelt dan andere Rotterdammers. Dat is ontoelaatbaar. Het gaat hier niet om criminelen, maar om mensen die hier formeel niet mogen zijn. Wij zijn voor humane opvang."

Blootstelling aan geluid is slecht voor de gezondheid. Een te hoge geluidbelasting kan leiden tot stress, slaapverstoring en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Anneke Verwijs: ,,Ik wil weten wat voor maatregelen er bij de bouw worden genomen om het aantal decibellen te beperken tot wat elders in de stad is toegestaan. En ik wil garanties dat de omstandigheden waaronder de mensen er verblijven zeker niet slechter zijn dan in gewone detentiecentra."

In het SBO-magazine van maart/april 2009 zegt burgemeester Aboutaleb ook ongelukkig te zijn met de locatie van het UZC. Zeer recentelijk is toch gestart met de bouw. SP-raadslid Josine Strörmann en Anneke Verwijs zijn helder: ,,Als Aboutaleb het met ons eens is dat de locatie slecht is, dan moet hij alsnog om de tafel met zijn collega in de Tweede Kamer om naar een alternatieve oplossing te zoeken."