Groenlinks is zeer tevreden over de afspraken die PvdA, CDA en GroenLinks hebben gemaakt over extra inzet voor Rotterdammers in deze moeilijke economische tijden. De drie partijen willen Rotterdam blijven besturen na het besluit van de VVD-wethouders om hun ontslag in te dienen.

De drie coalitiepartijen hebben na het vertrek van de VVD aanvullende afspraken gemaakt voor de periode tot aan de verkiezingen in 2010. Zij willen blijven voortbouwen op de goede coalitieafspraken en het collegeprogramma uit 2006. Vanwege de economische recessie kiezen de partijen voor extra investeringen en voor nieuwe maatregelen om het bestaande beleid te intensiveren en de uitvoering te versnellen. De sociale investeringen in de Prachtwijken en het Pact op Zuid zijn hier voorbeelden van.

De VVD-wethouders worden vervangen door één wethouder van het CDA en één van de PvdA. GroenLinks krijgt de portefeuille milieu erbij. Wethouder Rik Grashoff heeft al cultuur en participatie.

Het nieuwe college trekt 100 miljoen euro extra uit voor het vergroenen en versterken van de Rotterdamse economie. Het geld gaat onder meer naar fietsvoorzieningen, naar investeringen in elektrische auto’s en naar snelle overkapping van de vieze ’s Gravendijkwal. Er komt ook budget om het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers structureel te regelen en er komt extra geld om ruim 1000 kinderen te helpen die snel acute hulp nodig hebben.

Participatie

Op gebied van participatie heeft het college al meer bereikt dan was afgesproken. ,,En daar komt nu nog een schepje bovenop”, aldus Verwijs. Want er komt een grote kwalitatieve en kwantitatieve slag in het verbeteren van de inburgeringscursussen en het college wil nog sterker inzetten op voldoende participatieplekken en stageplekken voor jongeren. Het Jongerenjaar Your World wordt met drie maanden verlengd om ervoor te zorgen dat de betrokkenheid van jongeren beter ingebed kan worden in het beleid. De coalitie komt ook met nieuwe voorstellen voor het tegengaan van schooluitval en de gemeente komt ook voor de zomer met streefcijfers om de diversiteit van werknemers bij de gemeente te vergroten.

Met Rotterdamse homo-organisaties wordt een speciale campagne bedacht voor de acceptatie van homoseksualiteit bij specifieke groepen. ,,Rotterdam moet een stad zijn waar homo’s zich veilig en thuis voelen”, zegt fractievoorzitter Anneke Verwijs van GroenLinks. ,,Rotterdam is al de meest homovriendelijke studentenstad. We hebben al extra ingezet op voorlichting en op het bestrijden van discriminatie en dat heeft zijn vruchten afgeworpen; het percentage mensen dat zich wel eens gediscrimineerd voelt is van 21 naar 16 procent gedaald.”

Steunmaatregelen

GroenLinks is ook blij met extra steun aan mensen die het moeilijk hebben door de recessie en financieel in de problemen komen. Daarnaast wil de coalitie de laagste schalen in de CAO gaan gebruiken voor het creëren van nieuwe banen voor mensen met een lagere opleiding. Starters op de woningmarkt krijgen meer kansen, bijvoorbeeld door niet langer de woonduur maar de inschrijfduur te laten bepalen wanneer iemand een huurwoning krijgt toegewezen.

,,Dit alles komt bovenop de goede dingen die we al doen”, zegt Anneke Verwijs. ,,Het zijn dus vooral intensiveringen van bestaand beleid, plus een pakket extra investeringen die snel leiden tot meer werkgelegenheid. Dit totale pakket brengt een goed evenwicht in de belangen van de economie, het welbevinden van Rotterdammers en van een duurzame toekomst. Daar mogen we trots op zijn.”