Die zijn bedoeld voor mensen die wel iets kunnen, maar daarvoor geen diploma hebben behaald. Vaak gaat het om mensen die in een ander land veel werkervaring hebben opgedaan, maar daarmee in Nederland niets kunnen zonder de juiste diploma's. Na een uitvoerige test worden de verworven competenties van mensen alsnog erkend en uitgedrukt in een opleidingsniveau.

In 2008 is een motie van GroenLinks om meer te doen met erkenningen van verworven competenties door de raad aangenomen. In 2009 en 2010 wil de gemeente 750 tot 1000 werkende jongeren, werkzoekenden of met werkloosheid bedreigde oudere werknemers een Ervaringscertificaat gaan aanbieden. Er komt bovendien extra aandacht voor vrouwen die een aantal jaren van de arbeidsmarkt zijn geweest. Met een certificaat wordt vastgelegd welke extra vaardigheden zij hebben opgedaan door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of het uitvoeren van zorgtaken. In 2009 start op het Jongerenloket ook een project met een elektronisch portfolio voor jongeren.

Fractievoorzitter Anneke Verwijs is blij met de aandacht voor de verworven competenties. ,,Het gaat erom dat mensen op deze manier meer kansen worden geboden. Als je bij het solliciteren een document - zoals het Ervaringscertificaat - kunt laten zien, dan helpt dat enorm op de arbeidsmarkt."

Anneke Verwijs heeft in 2007 ook een motie ingediend om vrouwen die een extra impuls nodig hebben een coachingstraject aan te bieden. ,,Wij noemen dat de participatieladder. Ook met een Ervaringscertificaat kun je stijgen op die ladder. Het is nu vooral van belang om het Ervaringscertificaat nog beter bekend te maken bij de doelgroep zelf en bij medewerkers die mensen begeleiden naar werk.”