GroenLinks wil de overlast die brommers en scooters veroorzaken bij fietsers gaan aanpakken. Raadslid Arno Bonte stelt voor om brommers niet langer op de fietspaden te laten rijden, maar op de rijbaan.

Vanaf 1 januari 2007 moeten brommers binnen de bebouwde kom verplicht op de weg rijden, tenzij verkeersborden aangeven dat brommers ook op het fietspad mogen rijden. Rotterdam is één van de weinige steden waar bromfietsers en scooters op veel plaatsen nog steeds op het fietspad rijden.

'Rotterdam wijkt af van de gangbare verkeersregels', zegt raadslid Arno Bonte. 'Zeker op de drukkere fietsroutes leidt dat tot gevaarlijke situaties. Bromfietsers hebben vaak de neiging om zich in hoge snelheid langs fietsers te wringen. Vooral bij stoplichten is het voor fietsers vaak uitkijken geblazen als het groen wordt.'

Brommers en scooters vormen een groot gezondheidsrisico voor fietsers. Eén brommer stoot meer ultrafijn stof uit dan de gemiddelde vrachtwagen, blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Utrecht.