Wethouder Geluk heeft deze week gepleit voor de invoering van opvoedcontracten tussen scholen en ouders. Daarin moet onder meer staan dat ouders internetcursussen volgen om hun kinderen te kunnen controleren op internet. Maar ook dat ouders op school onderling Nederlands spreken, dat ouders hun kinderen naar Nederlandse tv-programma’s laten kijken en dat ouders zich gezamenlijk inzetten voor bijvoorbeeld een zebrapad bij de school.

GroenLinks is geen voorstander van de contracten. Anneke Verwijs wil liever dat scholen dichtbij ouders staan en contact hebben. ,,Geef ze, samen met de partners in de buurten en wijken, de ondersteuning die ze nodig hebben. Dat moet op een uitnodigende manier gebeuren”, zei Anneke in de commissievergadering.

De wethouder heeft toegezegd de programma's daarop te zullen toetsen. Ook zal hij nagaan of er bij de consultatiebureaugesprekken meer tijd uitgetrokken kan worden voor het thema ‘opvoeden’. Contact zoeken met de ouders via huisbezoeken van leerkrachten zullen beter werken dan "oudercontracten". De dwingende uitwerking zoals voorgesteld door de wethouder is ongewenst en zal ook niet werken. Over een aantal voorstellen, zoals de vrijwillige drugstest en het Elektronisch Kind Dossier heeft Anneke zich al eerder uiterst kritisch uitgelaten. Deze zullen later nog worden besproken in de commissie.