Rotterdam grijpt de start van de Tour de France in 2010 aan om het fietsgebruik te stimuleren. Onder de titel ‘new energy’ komt er een programma met meerdere onderdelen, onder meer om de fiets te promoten. GroenLinks is blij met het plan van het college, maar had graag heel 2010 uitgeroepen tot Fietsjaar. Daarvoor bestaat helaas geen politieke meerderheid, bleek deze week in de commissievergadering.

Raadslid Arno Bonte had een plan gemaakt voor het Fietsjaar 2010, met onder meer een groot evenement rondom fietsen, de Tourstart, extra aandacht voor gratis fietsparkeren, promotie van fietsgebruik bij inburgeraars en een investeringsprogramma voor een hoogwaardig netwerk van fietspaden in Rotterdam. ,,Onze voorstellen zijn slechts suggesties voor het Fietsjaar en we wilden het college vrijlaten in de exacte invulling daarvan. Maar helaas is er geen meerderheid voor een themajaar rond de fiets. Op zichzelf was een Fietsjaar voor GroenLinks ook geen doel, maar een middel om extra te kunnen investeren in de fiets en om fietsgebruik te promoten onder de inwoners. Als dat op een andere manier ook kan, vind ik dat prima.”

Tijdens het debat heeft Bonte voorgesteld om de wachttijd bij stoplichten terug te brengen tot maximaal één minuut, heeft hij gepleit voor een maximale wachttijd voor de aanvraag van een plek in een fietstrommel van drie maanden en heeft hij het college gevraagd om haast te maken met het plaatsen van fietsnietjes in het centrum. Ook heeft hij het college opgeroepen om OV-fietsen te plaatsen bij alle Rotterdamse stations van Randstadrail.