De gemeente Rotterdam wil met een krediet van 200 miljoen euro een malaise in de bouw voorkomen. De gemeente doet met het extra budget strategische grondaankopen, waardoor projectontwikkelaars bouwplannen die financieel in het slop dreigen te raken toch kunnen realiseren.

Aan projectontwikkelaars die gebruik maken van de erfpachtconstructie worden wel een aantal eisen gesteld. Zo moet de bouw uiterlijk in 2010 beginnen en moet er aandacht zijn voor scholing van bouwvakkers.

GroenLinks wilde daaraan toevoegen dat projecten die energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdientijd van vijftien jaar of korter, voorrang krijgen bij het toekennen van de erfpachtconstructie. ,,Het verhoogt de bouwkosten met maximaal een paar procent, terwijl de energiebesparing tijdens de levensduur van een gebouw vele tientallen procenten bedraagt”, zegt Arno Bonte. ,,Met een extra eis voor duurzame bouw voorkom je dat energiebesparing erbij inschiet tijdens deze economisch lastige tijden.”

De gemeenteraad is in meerderheid geen voorstander van het voorstel van GroenLinks. ,,Een gemiste kans”, zegt Arno Bonte. ,,Je mag van projectontwikkelaars die door de gemeente worden geholpen toch tenminste eenzelfde maatschappelijk verantwoorde opstelling verwachten als die de gemeente voor haar eigen bouwprojecten hanteert.”