Het burgerinitiatief 'Meer plezier met minder vuurwerk' van de GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag) wordt morgen officieel ingediend bij de Tweede Kamer. Het is het eerste en het snelste digitale burgerinitiatief in Nederland ooit. In de weken na de jaarwisseling zetten ruim 63.000 mensen hun digitale handtekening op mindervuurwerk.nl. Bij minimaal 40.000 handtekeningen is de Tweede Kamer verplicht een onderwerp in behandeling te nemen. 

De raadsleden en ondertekenaars van het initiatief willen een eind aan de vuurwerkoverlast bij oud en nieuw; niet door afschaffing van vuurwerk, maar door regulering. 'Niet vuurwerk is het probleem, wel de jaarlijks toenemende hoeveelheid en het onverantwoord gebruik ervan'. Ze pleiten ervoor om vuurwerk naar buitenlands voorbeeld alleen door professionals af te laten steken en per gemeente één of meer professionele vuurwerkshows te organiseren. 'We willen dat de jaarwisseling weer veilig en vrolijk wordt.'

==========
Wat: overhandigen van burgerinitiatief 'Meer plezier met minder vuurwerk' aan de voorzitter van de commissie voor burgerinitiatieven, Johan Remkes.
Wie: door initiatiefnemers Arno Bonte en David Rietveld en enkele ondertekenaars.
Wanneer: woensdag 17 februari 2009, 12:00 uur.
Waar: Tweede Kamer, ingang plein.
==========

Bij de afgelopen jaarwisseling raakten 780 mensen gewond door vuurwerk (waarvan 111 ernstig), 23 mensen verloren een oog en er viel één dodelijk slachtoffer. Honderden auto's gingen in vlammen op en tientallen scholen en huizen brandden tot de grond toe af. Er werd voor een half miljard euro aan maatschappelijke schade aangericht, waarvan 8 miljoen aan schade bij particulieren. Dertig procent van de mensen durft de straat niet op als er vuurwerk wordt afgestoken, veel mensen hebben last van de kruitdampen die tot ver op nieuwjaarsdag in de straten blijven hangen en huisdieren zijn vaak dagen van slag door de harde knallen.

Bonte en Rietveld willen een aanpassing van de huidige vuurwerktraditie. 'Wij vinden het belang van de meerderheid van Nederland om van een veilige en vrolijke jaarwisseling te kunnen genieten zwaarder wegen dan het belang van de 15 procent vuurwerkconsumenten om onbeperkt te mogen knallen. Daarom willen we de vuurwerktraditie professionaliseren. We hopen dat de vuurwerkfreaks van nu bereid zijn om na een cursus pyrotechniek straks een bijdrage te leveren aan het organiseren van de professionele gemeentelijke vuurwerkshows.'

De mogelijkheid om een burgerinitiatief in te dienen bestaat in Nederland vanaf 1 mei 2006. De Tweede Kamer is verplicht om een voorstel in behandeling te nemen als tenminste 40.000 mensen er hun handtekening onder hebben gezet. Vanaf 1 januari 2009 is het mogelijkgemaakt dat mensen een voorstel digitaal onderschrijven. 'Meer plezier met minder vuurwerk' is daarmee het eerste digitale burgerinitiatief in Nederland.