De Rotterdamse GroenLinks-fractie is blij dat verkeerswethouder Jeannette Baljeu aan de noordzijde van het Centraal Station een fietsflat wil plaatsen. GroenLinks-raadslid Arno Bonte opperde dat idee afgelopen maart als oplossing voor het tekort aan fietsparkeerplekken bij het Centraal Station. Ook komen er extra fietsklemmen langs de Spoorsingel en Provenierssingel bij. Het aantal gratis fietsparkeerplaatsen aan de noordzijde groeit daarmee van 1240 tot 1800.

Ook aan de zuidzijde van het station is wethouder Baljeu bereid extra parkeergelegenheid voor fietsen aan te leggen. Niet op de binnenplaats van het Groothandelsgebouw, zoals Bonte had voorgesteld, maar als tijdelijke voorziening op de westelijke tunnelbuis van de nieuwe Weenatunnel. Volgens Bonte een creatieve oplossing. 'Fietsers willen het liefst zo dicht mogelijk bij het station parkeren. Binnen de beperkingen die de bouwput ons oplegt is het dak van de Weenatunnel een van de dichtsbijzijnde lokaties'.

Met de maatregelen stijgt het aantal fietsparkeerplaatsen aan de zuidzijde van 1500 naar 2500. 'Dat is voorlopig voldoende', stelt Bonte, 'maar als in 2010 het station af is, hebben we veel meer parkeercapaciteit nodig. Niet alleen vanwege de grotere reizigersaantallen, maar ook omdat het fietsgebruik in Rotterdam fors aan het groeien is. We moeten daar nu in de plannen al rekening mee houden.'