Treinreizigers van Rotterdam CS wreven zich woensdagmiddag twee keer de ogen uit toen ze het Kruisplein passeerden. Het eens zo grauwe plein is opeens rijkelijk begroeid met vrolijke bloemen, planten en struiken. Verantwoordelijk voor het aanleggen van de kleurrijke stadstuin tussen de saaie kantoorflats aan het Weena zijn de zogenaamde Guerrilla Gardeners, die werden geholpen door GroenLinks.

Het verschijnsel 'guerrilla gardening' is over komen waaien uit Engeland en de Verenigde Staten. Betrokken bewoners met groene vingers toveren, gewapend met gieter, schop en planten, de stad om in een groene oase. Sinds twee maanden zijn de Guerrilla Gardeners ook in Nederland actief. Ze leggen met elkaar contact via de website guerrillagardeners.nl. Woensdag sloegen ze voor de twintigste keer toe, op klaarlichte dag midden in het centrum van Rotterdam.

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte nam de spade ter hand en hielp de Guerrilla Gardeners in woord en daad. Hij ziet in de Guerrilla Gardeners een welkome bondgenoot in het vergroenen van de stad. 'De Guerrilla Gardeners dragen actief bij aan een betere leefomgeving en laten zien hoe je met praktische ingrepen de stad snel groen kunt maken.’

Kijk ook op de website van de Guerilla Gardeners: www.guerrillagardeners.nl