De Rotterdamse coalitiepartijen roepen het college op om de budgetten voor kunst en cultuur zeer fors te verhogen. Deze oproep volgt op de presentatie van vandaag van het Cultuurplan voor de periode 2009-2012.

Kunst- en cultuurbeleid gaat over veel meer dan musea alleen. Zo kan een goed kunst- en cultuurbeleid ook bijdragen aan het succes van bijvoorbeeld de prachtwijken en het Pact op Zuid. ,,We willen meer veiligheid op straat, een aantrekkelijke buitenruimte en zo nog heel veel meer dingen die op het eerste gezicht geen raakvlak hebben met kunst en cultuur. Bij betere lezing van de plannen blijkt vaak dat kunst en cultuur een hele fundamentele rol spelen voor de uitvoering", zegt Anneke Verwijs.

De Rotterdamse coalitiefracties onderkennen dit en vinden dat de titel van het Rotterdamse collegeprogramma voor deze periode - alle Rotterdammers doen mee! - alleen werkelijkheid kan worden als goed geïnvesteerd wordt in kunst en cultuur, waarbij de intrinsieke waarde van kunst en cultuur ook meer nadruk verdient. Dat moet dan wel snel gebeuren volgens de fracties van de coalities. ,,Al die programma’s en beleidsplannen worden nu uitgevoerd en het zou heel jammer zijn als wezenlijke onderdelen geen doorgang kunnen vinden omdat het extra geld te laat vrijkomt. Daarom moet er ook nu extra ondersteuning komen voor kunst en cultuur.”

De coalitie vindt daarom dat de brandbrief die de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) vorige maand stuurde aan het college serieus moet worden genomen. De RRKC waarschuwt er daarin onder andere voor dat een groot deel van de nieuwe initiatieven op het gebied van kunst en cultuur geen doorgang kunnen vinden met het beleidsbudget van 75 miljoen euro. Daarnaast stelt ze dat het college zelf het creatieve cluster als zeer kansrijk ziet en als zeer nuttig in de kruisbestuiving van creatief ondernemen en autonome kunst. Ook daarom moet het college meer investeren in kunst en cultuur.

Anneke Verwijs: ,,Het gaat erom dat de bevolking van Rotterdam verrast wordt, de Rotterdammer moet gestimuleerd en geïnspireerd blijven worden. Initiatieven, ook de kleine en alternatieven, op het gebied van kunst en cultuur dagen mensen uit en houden de samenleving spiegels voor. Dat is wat we nodig hebben om van Rotterdam een stad te maken waarin het fijn is om te leven.”