GroenLinks wil dat er in Rotterdam een proef komt met het betalen per telefoon in het openbaar vervoer. Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte wil dat het betalen met een telefoon met betaalchip in de plaats komt van het in zijn ogen 'mislukte experiment' met de ov-chipkaart. In het buitenland vinden al succesvolle experimenten plaats met telefoonbetalen in het openbaar vervoer.

Volgens Bonte is het betalen per telefoon de ideale vervanger van de strippenkaart. 'De ov-chipkaart is een doodlopende weg: veel te duur en veel te lastig. Betalen per telefoon is makkelijker, veiliger en het is bovendien een veel goedkoper systeem. De invoering is kost miljoenen minder dan de invoering van de ov-chipkaart'

Het verschil met de ov-chipkaart is dat de telefoon met betaalchip de transactie direct naar een centrale computer stuurt. Daardoor hoeven ov-bedrijven geen ingewikkelde betaalnetwerken aan te leggen – de grootste bottleneck van het ov-chipkaart-syteem. En reizigers hoeven niet meer bang te zijn dat ov-bedrijven hun reisgegevens misbruiken of dat er door haperende afleesapparatuur te veel geld wordt afgeschreven.

Naar verwachting zullen vanaf 2010 de meeste telefoons met een betaalchip zijn uitgerust. Bonte: 'Waarom zouden we zelf een duur systeem ontwerpen als we ook kunnen meeliften op een goed systeem dat nu ontwikkeld wordt?' In Duitsland en Frankrijk wordt al geëxperimenteerd met het betalen per telefoon in het openbaar vervoer. In Rotterdam houdt het bedrijf Payter een proef met het betalen per telefoon in 40 winkels in het centrum, waaronder Albert Heijn, Etos en de Pathé bioscoop. Bonte wil dat het Rotterdamse ov-bedrijf RET op die proef inhaakt.