Een ruime meerderheid van de Rotterdammers is het eens met het voorstel van GroenLinks-raadslid Arno Bonte om een verbod in te stellen op consumentenvuurwerk. Dat blijkt uit een onderzoek van peil.nl in opdracht van GroenLinks.

Van de ondervraagden is 55 procent vóór een verbod en 39 procent daartegen. Van alle Nederlanders is 48 procent vóór een verbod en 45 procent tegen. Uit het onderzoek blijkt ook dat 31 procent van de mensen zich onveilig voelt op straat als er vuurwerk wordt afgestoken.

Bonte ziet de resultaten van het onderzoek als steun in de rug voor zijn voorstel. 'De resultaten laten zien dat er onder de Rotterdammers breed draagvlak is voor maatregelen tegen het massale vuurwerkgebruik.' Hij wil dat de gemeente centrale vuurwerkshows organiseert, die in de plaats komen van het vuurwerk dat ieder voor zich afsteekt. Naast de show op de Erasmusbrug 'die best wat spectaculairder mag', wil het raadslid ook shows in de deelgemeente Prins Alexander en in Hoek van Holland. 'Grote vuurwerkshows op centrale plaatsen zijn veiliger en leveren relatief weinig vervuiling op. De nadelen van het massale vuurwerkgebruik verdwijnen daardoor, terwijl de nieuwjaarstraditie in ere wordt gehouden.'

Overigens wil Bonte een verbod niet direct invoeren. 'Iedereen moet de tijd krijgen om aan de nieuwe situatie te wennen.' Hij stelt een stappenplan voor om het vuurwerkgebruik in tien jaar tijd met 80 procent te verminderen. De gemeente zou bij de komende jaarwisseling moeten beginnen om de burgers op te roepen om zo min mogelijk vuurwerk af te steken. De tweede stap is dat er alleen nog vuurwerk mag worden afgestoken binnen daarvoor aangewezen zones. En stap drie is een volledig verbod op het afsteken van eigen vuurwerk. Dinsdag dient Bonte zijn initiatiefvoorstel 'Meer plezier met minder vuurwerk' officieel in.