GroenLinks heeft de directie van de RET vandaag een slagroomtaart gestuurd als dank voor de keuze voor de schoonste trams en metro's ter wereld. De RET ondertekent maandag een overeenkomst met het Rotterdam Climate Initiative om voortaan gebruik te gaan maken van groene stroom en met de meest milieuvriendelijke voertuigen te gaan rijden.

Het is een lang gekoesterde wens van GroenLinks dat de RET, de grootste stroomgebruiker van de stad, over zou schakelen op duurzame elektriciteit. De nieuwe trams en metro's van de RET zullen worden uitgerust met ‘regeneratieve’ remmen. Daarbij wordt de energie die bij het afremmen vrijkomt, teruggeleverd aan het net. 'Dit is een fantastische stap vooruit', zegt raadslid Arno Bonte, 'daarmee bespaar je 20 tot 30 procent energie.' Het raadslid hoopt dat de beslissing van de RET nog meer mensen stimuleert om met het openbaar vervoer te reizen in plaats van met de auto.

Er blijft voor GroenLinks nog slechts één wens over: dat ook de Rotterdamse bussen worden uitgerust met een regeneratieve elektromotor. Nu rijden de RET-bussen nog op diesel. Ze zijn weliswaar uitgerust met de nieuwste roetfilters, maar daar vang je alleen fijnstof mee af, geen CO2. Een elektromotor zou daar verandering in kunnen brengen. Bonte: 'De techniek is er en ik ben er van overtuigd dat de RET ook die stap zal gaan nemen. Dan zijn ze niet alleen op het spoor, maar ook op de weg de meest klimaatvriendelijke vervoerder ter wereld.'