Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte wil schepen met foute palmolie weren uit de Rotterdamse haven. Hij wil dat het Havenbedrijf een protocol opstelt dat de toegang tot de haven ontzegt voor schepen met een lading die grote ecologische schade teweegbrengt. Volgens het raadslid passen zulke afspraken goed in het Rotterdam Climate Initiative, het duurzaamheidsbeleid van de gemeente en haven.

Foute palmolie is afkomstig van plantages waarvoor op grote schaal oerbos is gekapt. De ontbossing gaat ten koste van diersoorten als de orang-oetan en Sumatraanse tijger en zorgt voor een grote uitstoot van broeikasgassen. “Rotterdam wil de uitstoot van CO2 fors reduceren. Daarvoor moet je niet alleen naar de uitstoot binnen de gemeentegrenzen kijken, maar ook naar de effecten elders te wereld. Door de import van foute palmolie speelt er zich aan de andere kant van de wereld een ecologische ramp af”, aldus Bonte.

Greenpeace voert vandaag actie tegen de import van foute palmolie in de Rotterdamse haven. Dertig actievoerders verhinderen het lossen van palmolie van de tanker de Doroussa door zich vast te ketenen aan de containers op het schip. Ze hebben een spandoek op het schip bevestigd met de tekst: ‘Save our Forest Stop Palm Oil’.

Het tankerschip de Doroussa heeft meer dan 10.000 ton Indonesische palmolie aan boord. De olie is afkomstig uit de provincie Riau op het eiland Sumatra. Daar ligt een kwart van de palmolieplantages van Indonesië. In de veenbossen van Riau ligt de hoogste concentratie koolstof ter wereld opgeslagen. Wanneer het veen wordt drooggelegd of in brand gestoken voor palmolieplantages, komt de koolstof als CO2 in de lucht vrij. Dit zorgt voor een enorme bijdrage aan de opwarming van de aarde.