GroenLinks wil garanties voor de privacy van reizigers die een persoonlijke ov-chipkaart hebben. Raadslid Arno Bonte drong daar in juli 2005 al bij het de wethouder van verkeer op aan. Die beloofde toen aan alle privacyregels te voldoen, maar volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is het systeem voor reizigers met een op persoon gestelde ov-chipkaart nog steeds niet privacy-proof. GroenLinks wil opheldering van wethouder Baljeu.

Het CBP denkt dat vervoerders de informatie die ze inwinnen, zullen gebruiken voor 'zaken die een onverwachte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer kunnen betekenen', bijvoorbeeld om allerlei commerciële aanbiedingen aan de reizigers te doen. GroenLinks-raadslid Arno Bonte: 'Ik wil voorkomen dat reizigers straks ongevraagd een advertentie voor een kuuroord in hun brievenbus krijgen als ze met de metro naar station Dijkzicht zijn geweest, of een folder van een meubelboulevard als ze vaak op station Alexander komen.'

Bij de aanvraag van de ov-chipkaart moeten reizigers nu zelf aangeven als zij bezwaar willen maken tegen het gebruik van hun persoonsgegevens voor commerciële doeleinden. GroenLinks wil dat de RET en andere vervoerders de gegevens van reizigers alleen voor commerciële doeleinden mogen gebruiken als reizigers daar expliciet toestemming voor hebben gegeven.