Een ruime meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad, bestaande uit PvdA, CDA, SP, D66 en ChristenUnie, sprak zich vandaag positief uit over het initiatiefvoorstel van GroenLinks over de aanplant van bermbossen. GroenLinks stelt voor om de stroken langs snelwegen te voorzien van bomen, struiken of andere begroeiing, met als doel de luchtvervuiling te reduceren.

 

Op verzoek van GroenLinks-raadslid Arno Bonte zal wethouder Harbers een brief sturen aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat met de vraag om langs de A13 ter hoogte van Overschie een proef te doen met de aanplant van bermbossen. Harbers beloofde daarnaast actief te gaan lobbyen voor het realiseren van bermbossen langs de Rotterdamse snelwegen.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat aanplant van groen in de omgeving van snelwegen de luchtkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren. Bermbossen kunnen 10 tot 30 procent van de verkeersgerelateerde luchtvervuiling uit de lucht filteren.

Volgens Bonte is het van belang dat de aanplant zoveel mogelijk aan de wegkant van geluidsschermen plaatsvindt. "Als er al groen staat, dan staat dat nu vooral aan de buitenkant. Dat is wel mooi als decoratie, maar heeft voor de verbetering van de luchtkwaliteit weinig effect, omdat de geluidswand de lucht omhoog stuwt." Geluidsschermen zullen dus gedeeltelijk verplaatst moeten worden. Waar dat niet mogelijk is, is de aanplant van klimop aan de binnenkant een goed alternatief.