GroenLinks heet de 16 Atalanta-jongeren die twee weken op een studiereis in Marokko zijn geweest, van harte welkom terug in Rotterdam. Samen met jongeren uit de Marokkaanse stad Nador gingen ze in de afgelopen twee weken op zoek naar de natuur in het Rif, praatten ze met plaatselijke natuur- en milieugroepen en hebben ze de mogelijkheden van ecotoerisme in kaart gebracht. Ook legden ze een natuurtuin aan voor de Atalanta-vlinder, die zomers in Nederland verblijft en 's winters in Marokko.

Raadslid Arno Bonte zocht de jongeren tijdens hun project een paar dagen op in de Marokkaanse stad Nador. “Ik heb met eigen ogen kunnen zien dat het stuk voor stuk zeer gemotiveerde en nieuwsgierig jongeren zijn, die hard hebben gewerkt.” Hij is dan ook boos over de ophef die is ontstaan na tendentieuze berichtgeving in de media dat het om een snoepreis voor criminele jongeren zou gaan. “Rechts-populistische politici als Wilders en Sørensen lopen blind achter een foutief bericht in de Telegraaf aan en blazen dat zelf nog tien keer op. Dat is onverantwoord gedrag, dat veel onnodige schade toebrengt.”

GroenLinks hoopt dat de ophef de jongeren niet zal ontmoedigen in Rotterdam hun project voort te zetten. De komende maanden gaan de 16 jongeren diverse scholen af om leeftijdgenoten over hun project te vertellen. Ook bouwen ze in Rotterdam een Vlindertuin. Bonte heeft Burgemeester Opstelten gevraagd die tuin te openen.