Larissa vroeg de wethouder onder andere naar het aanbod van Wijkcoaches, de ambtenaren die gedupeerden helpen. Er zijn namelijk nog steeds flinke wachtlijsten voor gedupeerden die hulp willen van de gemeente. Deze moeten natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden, en omdat de aanmeldingen voor gedupeerden bij de landelijke overheid gesloten is zouden we nu heel goed inzicht moeten hebben in hoeveel mensen nog wachten op hulp. Echter niks bleek minder waar. De wethouder heeft nog geen idee hoeveel gedupeerde gezinnen we nog moeten helpen.

Ook vroeg ze om extra aandacht voor jongeren die slachtoffer zijn geworden van het toeslagenschandaal. Deze groep gedupeerden is onvoldoende in beeld maar kampt, net als hun ouders, vaak met trauma’s, schulden en andere hulpvragen. Het is dus erg belangrijk dat de wethouder hier actief mee aan de slag gaat.

Daarnaast benadrukte Larissa het belang van psychologische hulp voor gedupeerden. Veel van de hulp is gericht op het verkrijgen van spullen, maar dat heelt hun hart natuurlijk niet. Dat brengt hun vertrouwen niet terug en maakt de lichamelijke stress niet minder. Een mogelijke oplossing zou wat ons betreft zijn om gedupeerden van het toeslagenschandaal tijdelijk voorrang te geven op deze hulp.

Tot slot blijft het belangrijk om aan te geven dat het tijd is voor excuses. Niet alleen de landelijke overheid, maar ook de gemeente heeft fouten gemaakt in het toeslagenschandaal. We moeten daarom goed kijken naar onze eigen rol in het schandaal, goed luisteren naar wat slachtoffers belangrijk vinden en daarom als gemeente excuses aanbieden.