Naar aanleiding van de berichtgeving wordt duidelijk dat klokkenluiders binnen de gemeente Rotterdam onvoldoende worden beschermd en ondersteund. GroenLinks diende daarom een motie in om deze bescherming en ondersteuning van klokkenluiders binnen de gemeente te regelen, zodat zij meldingen durven te maken. Alleen als medewerkers meldingen durven te maken, kunnen we ervoor zorgen dat integriteitsschendingen adequaat worden aangepakt. 

Daarnaast stelde Marvin Biljoen vragen over hoe het mogelijk is dat dit heeft kunnen gebeuren. De verbeteringen die beloofd werden naar aanleiding van de straatwerkfraude, de BOOR fraude en waterfrontfraude hebben blijkbaar onvoldoende gewerkt. De meldingen van ambtenaren zijn meerdere keren niet serieus genomen, zijn niet opgeschaald en de gemeenteraad is al die tijd niet op de hoogte gesteld. 

Het vertrouwen in de overheid is historisch laag en de berichtgeving over mogelijke fraude en corruptie deed veel stof opwaaien in de stad. Rotterdammers lezen in de krant dat een integriteitsmelding binnen de gemeente niet wordt opgepakt terwijl het alle hens aan dek is om fraude te bewijzen bij mensen in de bijstand. Het verschil hiertussen is pijnlijk en draagt bij aan het wantrouwen dat burgers hebben in de overheid en de politiek. Door middel van een breed aangenomen motie, hoopt de gemeenteraad de schade te beperken door een gedegen onderzoek te laten doen. GroenLinks Rotterdam blijft zich inzetten om de onderste steen boven te krijgen en het vertrouwen van de Rotterdammers te verbeteren.