Jan-Dirk, vertel eens iets meer over jouw drie wijken

Ik ben wijkraadslid in de wijken Het Lage Land, Prinsenland en s’ Gravenland (LLPG) met ongeveer 9000 bewoners. De wijk staat bekend als een groene en ruimtelijke wijk. Het Lage Land is een stedelijk ontwerp van Lotte Stam Beese, stedenbouwkundige en architecte. De wijk ontstond in het begin van de jaren zestig. De wijk werd zeer ruim opgezet (45 huizen per ha). Prinsenland en s’Gravenland zijn van latere datum, deels jaren 60 en 90. In eerste instantie werd het laagste punt (6,76m onder NAP) aangeduid met een groot kunstwerk maar later is vastgesteld dat het punt in de Zuidplaspolder ligt.

Hebben we te klagen in de wijk, nee, maar er blijft genoeg te doen om de wijk voor alle bewoners en nieuwkomers (verdichting 9000 nieuwe woningen in en omgeving van LLPG ) tot een aantrekkelijk woongebied te maken.

Hoe zijn de eerste maanden als wijkraadslid verlopen?

We zijn nu bijna een jaar verder met de wijkraad (start april 2022) en hebben de eerste periode in de wijkraad afgesloten met een jaar actieplan en een wijkakkoord. Het maken van een wijkakkoord heb ik ervaren als een onder druk tot stand gebracht akkoord binnen een frame en tijdspad van een gemeentelijke opgave. Ik ben onervaren in het maken van gemeentelijk (wijk)beleid dus ik werd geconfronteerd met een enorme hoeveelheid aan informatie, beleidsnota’s die soms, wat mij betreft, onleesbaar zijn (te lang, teveel).

Ik ben een kritisch wijkraadslid als het gaat om bureaucratische processen. Ik stel de vraag hoe praktische oplossingen voor de wijk zich verhouden tot de tijdsinvestering van overleggen, vergaderen en het verwerken van de informatie. Zaken zijn niet eenvoudig, dat begrijp ik, maar soms zijn ze wat mij betreft nodeloos ingewikkeld gemaakt en de resultaten miniem.

Een voorbeeld: bij het tot stand komen van het wijkakkoord, in het overleg met de clusters, blijkt dat een vraag, een wens van bewoners, naar een watertappunt (al 6 jaar op de agenda) voor het Prinsenpark, een park waar veel sportieve activiteiten zijn, eigenlijk een wens teveel is. Na stevig aandringen van mijn kant wordt de toezegging gedaan dat het een ” inspanningsverplichting” wordt van het cluster. Eigenlijk was de boodschap: de 50 door het college vastgestelde watertappunten voor de wijken zijn al vergeven. Mijn wijk hoorde daar blijkbaar niet bij.  Dit voorbeeld is ook symbolisch bedoeld in de zin van: “als dit al niet kan, wat kan er dan nog meer niet.” Met betrekking tot dit soort processen heb ik nog wat te leren dus.

Wat is je drijfveer om wijkraadslid te zijn?

Mijn tijd nuttig en betekenisvol besteden is een drijfveer. Bezig zijn met wat bewoners vinden en wat hun wensen zijn voor hun wijk vind ik zinvol om mee bezig te zijn. Ik denk daarbij aan hoe wij in de wijk een sociaal beleid kunnen voeren, hoe we de wijk groen kunnen houden en hoe wij vervuiling tegen kunnen gaan.

Ik heb een duurzame visie en wil die graag uitdragen in de wijk en wijkraad. Om dit een nadrukkelijker plek te geven. Ik voel mij zeer verwant aan de standpunten van GroenLinks. Ik zoek met mede wijkraadsleden weliswaar naar gemeenschappelijkheid maar wil ook binnen de wijkraad een plek geven aan inzichten en vergezichten die gericht zijn op een samenleving die het leven op aarde blijvend mogelijk maakt. Ook in onze wijk kunnen wij en ik een bijdrage leveren.

Welke zaken en issues spelen er momenteel in LLPG?

Er wordt veel gebouwd in de wijk, de zogenaamde verdichting. In het algemeen zijn het dure koopwoningen. Dat wordt wel als een probleem ervaren door de huidige bewoners. Ik vind zelf dat het anders moet. Meer sociale en midden huur/koopwoningen. Wij hebben daar als wijkraad weinig tot geen invloed op. Daarnaast blijft het van belang om het groen in de publieke ruimte zoveel mogelijk te behouden. We hebben het wel meegenomen in het wijkakkoord.

Veiligheid is ook een item in de wijk. Ik heb daar niet zoveel mee. Ik vind veiligheid voor bewoners wel belangrijk maar te veel veiligheid leidt naar mijn idee tot een toename van repressie. Het voorkomen van huiselijk geweld is wat mij betreft het meest relevant als het gaat om veiligheid.

Verder is er een vraag naar beter openbaar vervoer. Ik ben een voorstander van betere fiets - en voetgangersvoorzieningen, minder publieke ruimte voor de auto.

Hoe blijf je met iedereen in contact?

Ik ben een fietser en doorkruis regelmatig de wijk. Zo is er een omleidingsroute vastgesteld door afdeling mobiliteit vanwege bouwactiviteiten. De meeste mensen mijden die route omdat er een beter alternatief is. Ik spreek met die mensen en stel de afdeling mobiliteit voor de alternatieve route te legaliseren. We hebben een wandeling gemaakt en het is nu afwachten of er iets mee gaat gebeuren.

Ik ben een dag toezichthouder in de speeltuin ”Pietje Bell”. Daar spreek ik ouders die hun kinderen een middag speelplezier gunnen in de “Oase” van het Prinsenpark.

Wat verwacht je van het komende politieke jaar?

Als wijkraad wachten wij op het Rayonbesluit inzake het wijkakkoord. In dat besluit staat welke voorstellen van het wijkakkoord mogelijk uitgevoerd gaan worden. Uiteindelijk besluit het college hierover maar zal dat, volgens mij, voornamelijk doen op advies van dat Rayonbesluit. We hebben een aantal keren een schouw van de wijk opgenomen in het JAP. Een schouw naar verkeersveiligheid en het monitoren van fietsveiligheid. Binnen het kader van A-Z gaan we een fietsplan opstellen in overleg met de gemeente. In het algemeen gaan we de uitvoering van het wijkakkoord en het jaar actieplan monitoren.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?

Ik wil meer focussen op praktische zaken in de wijk. Er zijn zoveel zaken aanhangig gemaakt die in het algemeen erg vaag blijven en waar wij als wijkraad geen invloed op hebben. Het zijn allemaal voornemens waar je je van af vraagt of die ook ingevuld gaan worden. Veel van de nu beschreven zaken zijn al jaren hetzelfde. Wie wil er nu niet veilig wonen, wie wil er nu niet zijn auto kunnen parkeren, wie wil er nu niet dat alles schoon en ordelijk is. Dat nu is wat mij betreft een open deur. Prioriteit stellen en je invloed daar aanwenden waar ook daadwerkelijk iets mee gedaan kan worden is wat ik voorsta.

Dus concrete zaken als o.a. het aanbrengen van fietspaden op onveilige wegen, huismeesters in flats, ontmoetingsruimtes, van het gas af, meer cultuur in de wijk, preventief zijn in het voorkomen van huiselijk geweld ofwel concrete zaken oplossen die bewoners aangeven.

Is er nog iets anders dat je kwijt wil?

Ik heb binnen de wijkraad het Burgerberaad geïntroduceerd. Ik ben voorstander van meer zeggenschap voor de bewoner. Ik heb een basistraining Burgerberaad gevolgd en ben voornemens mij verder te trainen in de Burgerberaad methodiek met een gespreksleiderstraining van Bureau Burgerberaad. Ik heb binnen de wijkraad een medestander maar verder hebben de leden van de wijkraad het Burgerberaad nog op afstand gezet. Burgerberaad geeft zeggenschap en vertrouwen terug in de politiek mits je afspraken kunt maken over het nakomen van de aanbevelingen van het Burgerberaad. Dit in een notendop.

Wil jij meehelpen in mijn wijk, of heb je ideeën om dingen te verbeteren, laat het me weten via Jd.wildeboer@wijkraadrotterdam.nl.