Vertel iets over jezelf: wie ben je en wat doe je?

Ik ben Hanna de Koning. Geboren en getogen in Rotterdam ben ik na mijn pensionering teruggekeerd naar mijn roots. Ik ben heel erg blij met mijn mooie woonplek op Katendrecht. Om weer te reïntegreren in Rotterdam ben ik direct lid geworden van GroenLinks en heb ik auditie gedaan bij Toonkunst Rotterdam; zo kreeg ik in korte tijd een fijn netwerk!

Wat is je drijfveer om wijkraadslid in Katendrecht te zijn?

Ik ben graag actief bezig en ik vind het belangrijk om iets voor mijn woonomgeving te doen. Daarom heb ik me kandidaat gesteld als wijkraadslid.

Hoe blijf je met iedereen in contact?

Onze wijk bestrijkt de twee schiereilanden: Wilhelminapier en Katendrecht en nog een stukje van de Kop van Zuid op de kopse kant van de Rijnhaven. Katendrecht is een oude wijk met een rijkdom aan culturen: van oudsher kwamen hier de zeelieden en havenarbeiders. De rosse buurt, de Chinese bewoners en de Kapenezen hebben Katendrecht gemaakt tot een buurt met een rauw randje waar het goed toeven is. Ik probeer met alle bewonersgroepen goed contact te houden.

Welke zaken/issues spelen er momenteel op Katendrecht?

Onze wijk ondergaat een enorme verandering. Nu en in de komende jaren komen er 6000-8000 woningen bij. Die nieuwbouw heeft een enorme impact op de wijk en haar bewoners. Als wijkraad zijn we in gesprek met de gemeente om de huidige bewoners op een juiste manier te betrekken bij de plannen. Dat is op zich al een enorme uitdaging.

Op welk resultaat dat je hebt behaald ben je het trotst?

De samenstelling van de wijkraad vormt een goede afspiegeling van de wijk zowel qua leeftijd, cultuur, kleur en woonplek. Als voorzitter vind ik het belangrijk dat we zichtbaar en bereikbaar zijn als ‘oren en ogen’ van de wijk. Daarnaast proberen we op de verschillende dossiers en thema’s bewonersgroepen op te zetten (groen, verkeer) die het voortouw nemen in acties naar de gemeente. Dat lijkt te lukken en daar ben ik trots op!

Wat verwacht je van het komende politieke jaar?

Ik voel me verantwoordelijk dat de huidige bewoners gehoord worden nu er zulke grote veranderingen gaan plaatsvinden. Deze zomer hebben we al ervaren wat ‘verdichting’ betekent voor de temperatuur in de wijk. Er zal veel groen bij moeten om een en ander te compenseren!

Wat wil je komende 4 jaar bereiken?

Ik voel me als een vis is het water in deze ‘baan’. De korte tijd dat ik nu bezig ben heb ik al gemerkt dat deze taak geen natuurlijke grenzen kent. Je kunt er 24/7 mee bezig zijn. Ik hoop met dit plezier de vier jaar vol te maken!

Woon je op Katendrecht en heb je na het lezen van dit interview vragen en/of suggesties? Heb je hulp nodig of wil je hulp aanbieden? Neem dan contact op met Hanna via h.dekoning@groenlinksrotterdam.nl.