Hoe ziet jouw werk er als een wijkraadslid er momenteel uit?

In onze wijk hebben we portefeuilles verdeeld. Die van mij zijn Maatschappelijke Ontwikkeling (MO), Communicatie en Bewonersparticipatie. Op dit moment ben ik vooral bezig met netwerken met relevante organisaties binnen het MO-netwerk, en het onderhouden van de socials. Ook zijn we bezig met het wijkakkoord. Daarvoor zijn we nu veel informatie aan het ophalen.

Wat wil je in de komende vier jaar bereiken?

In onze wijk zijn er best grote verschillen tussen arm en rijk. We zien vaak dat de mensen met een kleinere portemonnee de wijk "uit worden geduwd" door gentrificatie en dat ze onvoldoende hulp krijgen, bijvoorbeeld omdat ze niet weten hoe ze die moeten aanvragen. Graag zou ik die verschillen verminderd zien. Zo wil ik me hard gaan maken voor meer sociale huurwoningen in de wijk. Daarnaast ben ik bezig met het schrijven van een document waarin mensen in begrijpelijke taal wordt uitgelegd hoe ze hulp kunnen aanvragen bij de gemeente.

Hoe zijn de eerste maanden verlopen?

Net als mijn wijkraadcollega's, merk ik dat er soms moeite is in de informatievoorziening vanuit het overkoepelende ambtenarenapparaat naar ons. Daardoor is het inwerken wat stroef verlopen. Maar nu voel ik me sinds een paar weken als een echt wijkraadslid. Alles valt op zijn plek en ik snap nu goed wat ik kan betekenen voor de wijkbewoners.

Welke zaken spelen er nu in het Oude Noorden?

Op dit moment is er vooral een focus op verkeersveiligheid, aangezien we heel veel autoverkeer hebben waarvan heel veel auto's te hard rijden. Zeker nu de Zwart Janstraat eenrichtingsverkeer is geworden, hebben veel omliggende straten hier last van, aangezien auto's nu "racen" in die straten. Daarnaast is de Zaagmolenstraat altijd een topic of interest, aangezien er daar veel ongelukken gebeuren. Ook is de Zaagmolenstraat erg verloederd; daar moet ook absoluut iets aan gebeuren.

Wat is mijn drijfveer om wijkraadslid te zijn?

Mijn drijfveer bestaat voornamelijk uit dat ik de politiek en gemeente toegankelijker wil maken voor bewoners. Nu kunnen die dingen erg ver weg staan van mensen, of te ingewikkeld in elkaar zitten. Daarom vind ik het super belangrijk om die connectie te verbeteren en wijkbewoners het gevoel te geven dat ze er wel toe doen en ze wel gehoord worden. Om dat te realiseren, ga ik in gesprek met wijkbewoners en organisaties en ben ik actief in het begrijpelijker maken van hoe de gemeente in elkaar zit.

Wat verwacht ik van het aankomende politieke jaar?

Het contact met en steun van GroenLinks zit wel goed. Wel maak ik me zorgen om het huidige college en het coalitieakkoord. Ze lijken erg weinig te geven om de wijkraden en ons weinig te vertrouwen. Het woord "wijkraad" is zo bijvoorbeeld maar een keer genoemd in het coalitieakkoord. Dit is enorm jammer. Daarom zal het aankomend jaar voornamelijk in teken staan van actief kritisch zijn tegenover het college. Ook hoop ik dat ons wijkakkoord serieus zal worden genomen en dat we daarmee eisen kunnen stellen waarmee iets gedaan gaat worden.

Woon je in het Oude Noorden en heb je na het lezen van dit interview vragen en/of suggesties? Heb je hulp nodig of wil je hulp aanbieden? Neem dan contact op met Lieke via l.vanderpol@groenlinksrotterdam.nl.