Op deze dag wordt door veel verschillende mensen, instanties en organisaties stilgestaan bij en aandacht gevraagd voor de volgende feiten:

  • 1 op de 3 vrouwen en meisjes ervaart psychisch of seksueel geweld in hun leven, vaak door partners of bekenden uit de directe omgeving.
  • Slechts 52 procent van de vrouwen heeft het recht op zelfbeschikking daar waar het gaat om partnerkeuze, (seksuele) relaties, het gebruik van anticonceptie en toegang tot gezondheidszorg.
  • Wereldwijd, zijn ongeveer 750 miljoen vrouwen en meisjes voor hun 18de getrouwd (onder andere door huwelijksdwang).
  • 71 procent in mensenhandel is vrouw (en vaak nog jonge meisjes); 3 van de 4 van deze vrouwen en meisjes worden seksueel geëxploiteerd.
  • 1 op de 2 vrouwen zijn (in 2017) door hun partners of familie vermoord; ter vergelijking 1 op de 20 mannen zijn gedood onder vergelijkbare omstandigheden.
  • Om de 10 dagen sterft een vrouw aan de gevolgen van huiselijk geweld.

Alhoewel deze cijfers over de wrange situatie wereldwijd gaan, ontkomen we niet aan de werkelijkheid dat ook in Rotterdam (te) veel vrouwen en meisjes slachtoffer zijn. 

Onacceptabel

In de gemeenteraad van Rotterdam hebben we de afgelopen jaren veel aandacht besteed en werk verricht om geweld tegen vrouwen in Rotterdam tegen te gaan. Naar aanleiding van de gewelddadige moorden op drie jonge vrouwen in zeer korte tijd heeft de gemeenteraad besloten om samen met het college van burgemeester en wethouders de handen ineen te slaan en geweld tegen vrouwen hoog op de agenda te plaatsen en niet meer los te laten.

Wat doet GroenLinks?

Zo heeft wethouder Judith Bokhove zich niet alleen als wethouder, maar ook als voorzitter van de Werkgroep Stop geweld tegen vrouwen met liefde en energie ingespannen om alle beschermpartners in de stad - met de neuzen dezelfde kant op - te verbinden en om met elkaar maatregelen te nemen en te bestendigen. Onder andere resulteerde dit in een zeer breed gedragen en ondertekend manifest.

Raadslid Jimmy Smet heeft zich ingespannen om het Rotterdamse beleid ten opzichte van geweld tegen vrouwen door te lichten en te veranderen: wat werkt en wat moet en kan verbeterd worden. Dit heeft geresulteerd in onder andere een onafhankelijk onderzoek door Verwey Jonker.  Met de titel ‘complexe problemen vragen onorthodoxe oplossingen, Rotterdamse aanpak huiselijk geweld’. Naar aanleiding van dit onderzoek hebben alle beschermpartners, inclusief de gemeenteraad, zich gecommitteerd om op korte termijn én duurzaam verankerd het beleid, zowel op het beleidsterrein zorg als op het terrein van veiligheid, te verbeteren en te stroomlijnen.

We zijn er nog niet

Maar we zijn er nog lang niet! Komende maand, woensdag 8 december, bespreken we in de commissie zorg, onderwijs, jeugd, cultuur en sport de zogenaamde quick scan. De gemeenteraad wil door middel van deze quick scan graag een vinger aan de pols houden dat de gewenste verbeteringen en oplossingen met en door de beschermpartners daadwerkelijk uitgevoerd worden.

Ook in de omliggende gemeenten, in gemeenschappelijke regelingen met elkaar samenwerkend in de regio Rotterdam-Rijnmond, wordt het onderwerp door de verschillende gemeenteraden goed opgepakt in navolging van Rotterdam. Zo heeft raadslid Sun van Dijk (fractie van Dijk/GroenLinks) het initiatief genomen om geweld tegen vrouwen en kindermishandeling in Schiedam hoog op de agenda te krijgen en te houden. Sun van Dijk is dit jaar hiervoor - terecht- genomineerd voor de Joke Smit-prijs. Op 30 november is raadslid Jimmy Smet eregast op de slotmanifestatie ‘Een vuist tegen huiselijk geweld!’ in het Theater aan de Schie te Schiedam. 

GroenLinks Rotterdam blijft zich inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes tegen te gaan en zal zich te allen tijde blijven inspannen om, samen met álle beschermpartners, voor iedereen in Rotterdam-Rijnmond een veilige omgeving te bieden. 

Andere activiteiten omtrent de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen:

  • Raadslid Jimmy Smet is op 25 november te gast bij de uitreiking van de Bep Slechte-prijs door Zonta Rotterdam
  • Bekijk dit fantastische item op Open Rotterdam over een schoolklas die met een zelfgeschreven en zelfgeproduceerd lied aandacht vraag voor geweld achter de voordeur en kindermishandeling.
  • Wees aanwezig bij de officiële aftrap: wethouder Judith Bokhove geeft het startsein voor de campagne op donderdag 25 november om 17:30 uur op het Schouwburgplein door het hijsen van de UN Women-vlag.
  • Andere activiteiten vind je hier.