1. Wat is de Rotterdamwet?
    De Rotterdamwet (officieel: de Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek) is een landelijke wet. Deze is ingevoerd met als doel de leefbaarheid en veiligheid van wijken te verbeteren. Als gemeenten de wet willen toepassen op straten in hun grondgebied, moeten zij daarvoor een aanvraag doen bij het ministerie. De wet werd als eerste toegepast in Rotterdam, vandaar de bijnaam.
     
  2. Wat vindt GroenLinks van de Rotterdamwet?
    Wij hebben ons altijd verzet tegen deze wet en hebben fel gestreden om deze oneerlijke en discriminerende wet van tafel te krijgen. Zowel in de gemeenteraad, de Eerste Kamer als de Tweede Kamer.

    De wet bestaat uit meerdere artikelen. De ‘inkomenseis’ ofwel artikel 8 is de meest omstreden maatregel. De inkomenseis betekent dat mensen met een bijstandsuitkering die korter dan zes jaar in Rotterdam wonen en een huis willen huren, in bepaalde wijken kunnen worden geweigerd. Dat geldt voor zowel sociale huurwoningen als particuliere.

    Voor de huidige coalitie in Rotterdam is er stevig onderhandeld over de toepassing artikel 8 (de inkomenseis) van de Rotterdamwet. In het coalitieakkoord heeft GroenLinks bereikt dat artikel 8, de toets op inkomen, vanaf deze collegeperiode niet meer wordt toegepast in Rotterdam.

    GroenLinks heeft voor elkaar gekregen dat er in deze periode geen nieuwe aanvragen bij het ministerie worden gedaan. Daarnaast is afgesproken dat de aanvragen die al van toepassing zijn eerder aflopen. Dat betekent dat in deze coalitieperiode de inkomenseis niet meer van toepassing is in Rotterdam. GroenLinks zet zich ook landelijk in om de wet helemaal van tafel te krijgen.
     

  3. Hoe zit het met de Leefbarometer?
    De leefbaarheid van wijken wordt gemeten met de landelijke Leefbaarometer aan de hand van ongeveer 200 indicatoren. GroenLinks is altijd kritisch geweest op het feit dat daarin een aantal criteria zijn opgenomen die verwijzen naar de afkomst van bewoners. Wat GroenLinks betreft is het onbestaanbaar dat afkomst op welke manier dan ook daarin wordt meegewogen. Volgens GroenLinks is er geen enkele noodzaak om dit te gebruiken voor het toetsen van de leefbaarheid van een wijk. Er is nu afgesproken dat beleid alleen wordt gebaseerd op de nieuwe aangepaste Leefbarometer waarin afkomst geen rol meer speelt.