Al in februari 2019 werd op initiatief van GroenLinks in Provinciale Staten van Zuid-Holland een motie aangenomen met een voorstel voor een Burgermeetnet. Daarmee kunnen omwonenden van de luchthaven geluidsoverlast door het vliegverkeer van en naar Rotterdam The Hague Airport (RTHA) zelf meten. Ruim 2½ jaar verder is het dan zover: gedeputeerde de Zoete (CU-SGP) van Zuid-Holland en wethouder Judith Bokhove stellen budget beschikbaar om dit Burgermeetnet samen met bewoners op te zetten.

De GroenLinks fracties in Rotterdam en in de Provinciale Staten zijn verheugd dat het eindelijk zover is. Raadslid Jeroen Postma: “Te veel bewoners gaan gebukt onder geluidsoverlast van laag overkomende vliegtuigen. Goede, onafhankelijke metingen van geluid zijn een eerste stap om die overlast terug te dringen.

Robert Klumpes (GroenLinks Zuid-Holland): “Het is goed dat er professionele geluidsmetingen worden gedaan in woonwijken. Dan kan er feitelijk vastgesteld worden wat de geluidshinder daadwerkelijk is.” Op dit moment wordt de geluidshinder berekend aan de hand van modellen. Die modellen weerspiegelen niet altijd de feitelijke omstandigheden. Nogmaals Postma: “Het zou goed zijn als de uitkomsten van het Burgermeetnet ook gebruikt gaan worden om deze modellen beter te maken.”

Postma en Klumpes zijn kritisch over de onwil van RTHA zelf om mee te werken aan het Burgermeetnetwerk. Klumpes: “De Provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam nemen de klachten van hun inwoners serieus. Zij steken hiermee hun nek uit. Het is jammer dat de luchthaven deze verantwoordelijkheid niet neemt. Het is ook in hun belang, dat het over feitelijke metingen gaat in plaats van subjectieve klachten. Het zou kunnen zijn dat zij vrezen dat de uitkomsten van de metingen overeenkomen met de klachten van omwonenden.”

Desgevraagd heeft ook de bewonersorganisatie BTV (Burgers Tegen Vliegtuigoverlast) positief gereageerd op de komst van het Burgermeetnet.